Suudi Arabistan’da şaşırtan manzara: Çöller yeşillendi!

Suudi Arabistan’da şaşırtan manzara: Çöller yeşillendi!
Çöllerle kaplı olan Suudi Arabistan’da şaşkınlık yaratan bir manzara oluştu. Şiddetli yağış sonrası çöl arazileri yeşile büründü.

Suudi Arabistan’da iklim krizi ve küresel ısınmanın sonucu çöller yeşillendi. Prof. Dr. İhsan Çiçek yağış etkisiyle çorak alanların yeşile dönmesinin kalıcı olmayacağını ifade etti.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İhsan Çiçek, Hicaz bölgesinde ortaya çıkan yeşillenen çöl manzarasını değerlendirdi.

“DAHA UZUN SÜREÇLER GEREKLİ”

Hicaz''daki durumu iklim değişikliğinin bir sonucu olarak değerlendirmeyi ''kolaycılığa kaçmak'' olarak nitelendiren Çiçek, şunları söyledi: "İklimde bir değişiklik olabilmesi için daha uzun süreçler gereklidir. Burada iklim değişikliğinden bahsedebilmemiz için ısrarlı, arka arkaya gelen bir durumun olması lazım. Örneğin sıcaklıkta bunu çok net söyleyebiliyoruz. Tüm dünyada sıcaklık artıyor. Sıcaklık rekorlarına bakarsak 2000 yılından sonra kırılan rekorlar en yüksek rekorlar. 2016 yılında kırılan rekor, dünyanın en yüksek sıcaklığı, 2019, 2022 yılları da ona çok yakındı. Son yıllarda sıcaklıkların rekor seviyeye geldiğini ve yüzyılın en yüksek sıcaklıklarının yaşandığını görüyoruz.”

Hava durumundaki değişkenliğin iklimden çok daha fazla olduğunu hatırlatan Çiçek, birkaç yıl üst üste çok yağışlı ve soğuk mevsimler görürken daha sonraki yılların kurak geçmesinin olağan olduğunu

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar