İklim uzmanı uyardı! Fazla vaktimiz kalmadı

İklim uzmanı uyardı! Fazla vaktimiz kalmadı
Boğaziçi Üniveristesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz İstanbul’lular için kritik bir uyarı içeren açıklamalarda bulundu. Her geçen gün İstanbul’daki barajlarda azalan su doluluk oranının eğer ki mevsim şartları normale dönmez ve beklenen yağışlar gerçekleşmezse ciddi bir su sıkıntısı yaşanacağını ifade etti. İşte detaylar…

İSTANBUL İÇİN KRİTİK UYARI! SADECE 2 HAFTAMIZ VAR!

İstanbul’da su ihtiyacını karşışayan barajların doluluk oranları %31.56 seviyelerine kadar gerilemiş vaziyette. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından belirlenen bu oran, İstanbul için resmen alarm niteliğine sahip.

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan; Ömerli Barajı %35.43, Darlık Barajı %28.39, Elmalı Barajı %29.8, Alibey Barajı %17.61, Sazlıdere Barajı %37.1 ve Terkos Batajı %37.73 oranında doluluğa sahip. 

Doluluk ölçüm oranları belirlenirken, havadan yapılan çekimlerde alınan görüntüler de sonuçların aksini ne yazık ki söylemiyor. Kuraklık ve su kıtlığına işaret eden tablo ise uzmanları harekete geçirdi.

Karşı karşıya kaldığımız durumu değerlendiren Boğaziçi Üniveristesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz; “Barajlardaki doluluk yüzde 30''un ortasına kışın ortasında düştüyse ciddi bir problemimiz var demektir. Bu problemin daha ne kadar kötüye gidip gitmeyeceğini önümüzdeki 15-20 gün içerisinde gelecek ciddi sayılabilecek yağışlar belirleyecek” ifadelerini kullandı. 

İSKİ tarafından düzenli olarak her hafta barajların doluluk oranları ölçüldüğü için her haftaya karşılık %1 düşüşün resmen görüldüğünü de ifade eden Boğaziçi Üniveristesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz; “2021 yılında da çok benzer bir durumdaydık. Barajlarda bundan daha az su vardı. Sonrasında 15 Ocak civarı ciddi ve yoğun yağışlar başladı ve o barajları kurtardı. İnşallah yine öyle bir durum olur. Öyle bir durum olmayacak olursa çok ciddi bir problem bizi bekliyor. Bugün itibariyle yüzde 31 civarında barajların doluluğu ve her hafta en az yüzde 1 düşüyor diye bakalım. Çok ciddi yağış gelmeyecek olursa 1-2 haftaya kadar yüzde 30''un altına düşeriz. Biraz yağış bekliyoruz, o İstanbul''un barajlarına biraz su getirebilir" dedi.

Boğaziçi Üniveristesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz yaptığı açıklamaların devamında ise; “Barajların dolmasında, düşen her damlanın etkisi olur. Özellikle güneş olmadığı zaman buharlaşma azalır. Bu daha da avantajlı bir durumdur. İstediğimiz ığıl ığıl yağmurun devamlı yağıyor olması. Çünkü o barajlara daha faydalı olandır. Aksi halde birden şiddetli düştüğü zaman bizim kanalizasyonlarımız o suyu direkt olarak denize götürmeye planlanmış. Onun için de çok şiddetli yağmasını istemiyoruz. Daha çok hafif, uzun süreli yağması barajları daha fazla dolduruyor. Kar en güzeli çünkü kar yağdığı zaman uzun zamanda eriyor. Karın yağması değil, erimesi avantajlı olan. Aynı ığıl ığıl dediğimiz, yavaş yavaş yağışın olması gibi kar da yavaş yavaş eridiği için onun bize büyük faydası oluyor.” ifadeleri ile beklentilerinin de altını çizerek vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar