Suriye'de istihbarat savaşları kızıştırdı!

Suriye'de istihbarat savaşları kızıştırdı!
İç savaşı sona erdirme konusunda önemli adımlar atan Suriye’de istihbarat savaşları başladı. ABD’nin Fırat’ın batısını kontrol etmesi Rusya’nın üslerini korumak için güvenlikli bölge oluşturmak amacıyla İdlib’deki yabancıları ülkeden çıkarıyor. Türkiye ise kendi kontrol ettiği bölgelerde güvenliği sağlamaya çalışması Suriye’de istihbarat savaşlarını da kızıştırdı.

Suriye’de bir antlaşmanın olabilmesi için İdlib sorunun çözülmesi gerektiğini belirten Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, şunları söyledi: “ Türkiye’nin burada bir takım sorunları var. Suriye, Suriye Milli ordusunu terörist kabul ederken, Türkiye silahlı muhalif kabul ediyor. Ayrıca, İdlib’in büyük bölümü HTŞ’nin kontrolünde. ABD’de destekliyor HTŞ’yi. Ruslar ise bu bölgeyi temizlemek istiyor bu yapılardan. İdlib’e zaman zaman operasyon yapılabilir. HTŞ geçenlerde Suriyeli askeri öldürdü.

Dolayasıyla Rusya ve Suriye belli bölgelere operasyon yapıyor. Ancak bu operasyon büyük çaplı bir operasyon değil. Küçük çaplı operasyonlar yapılıyor. M-4 otoyolunun kontrolünü yapacak şekilde operasyonlar yapılıyor. Türkiye ile anlaştıktan sonra büyük çaplı operasyon yapılır. Türkiye ile antlaşmadan yapılırsa büyük çaplı operasyon, Türkiye ile antlaşma ortamı bozulur. Kısıtlı operasyonlar yapılacaktır. Rusya ve Suriye oradaki radikal unsurları ortadan kaldırması sağlanabilir.” 

ABD İDLİB’DEKİ UNSURLARI DA PYD’Yİ DE KULLANMAK İSTİYOR

İdlib bölgesindeki radikal unsurların bütün istihbarat birimleri tarafından kullanıldığını kaydeden Pekin, “ CIA, MOSSAD, MI6, BND tarafından kullanılıyor. Bölgede HTŞ kontrolünde bir özerk yapı da oluşturulmak isteniyor. Bu yapı aracılığıyla Rusya’nın bölgede etkili olmasını engellemeye çalışmaları olabilir. IŞİD gibi kullanılarak engellemek istiyorlar. ABD’lilere eylem yapılmadığı sürece oradaki bazı unsurların ya da kişilerin terör listesinden çıkarılmasına göz yumabilir. Böyle bir durumu da göz ardı etmemek gerekir bana göre. ABD, bu unsurlara Rusya’ya karşı duruşları nedeniyle zaten ses çıkartmıyor. Bir güç İdlib bölgesinde, bir güç de ABD’lilerin Fırat’ın doğusunda desteklediği PYD bölgesinde var. ABD bunları kullanıyor” diye konuştu.

ABD RADİKAL UNSURLARI TÜRKİYE’YE KARŞI DESTEKLER

Türkiye bölgeyi kontrol edebilirse, Fırat’ın doğusunda kurulmak istenen yapıya karşı bu bölgeyi kullanmak isteyebileceğine de dikkat çeken Pekin, “ ABD’de de zaten tam da bunu yapıyor. İdlib bölgesindeki bu unsurları Rusya’ya karşı nasıl destekliyorsa, Türkiye’ye karşı da destekler. Bölgedeki bütün silahlı örgütler küresel güçlerin istihbarat servisleri tarafından kullanılıyor. Bu pazarlık olur ya da olmaz ama bilinen şu ki bu unsurlar bölge dengeleri açısından vekalet olarak kullanılıyor. Ya devletlere karşı kullanılıyor, ya da istihbarat servisleri birbirlerine karşı kullanıyorlar. Rusya ise HTŞ’nin ortadan kaldırılması gerekiyor. Ayrıca HTŞ oradaki diğer unsurları da kontrol edebiliyor. Eğer, HTŞ orada olursa M-4 otoyolunun kontrolü de onların elinde olacak. Dolayasıyla lojistik bütünlük ve Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanamayacak” ifadelerini kullandı.  

"İDLİP BÖLGESİ'NDEKİ SORUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR"

Türkiye ile Rusya’nın İdlib’deki durum karşısında sürekli irtibat içinde olduğunun bilindiğini kaydeden Pekin, “Daha öncede böyle operasyonlar yapılıyordu. İkmal yollarının olduğu yerde kalıp, küçük çaplı operasyonalar devam ediliyor olabilir. Türkiye, Rusya ile işbirliği kapsamında buna evet diyecektir, şartlar bunu gerektiriyor. Şurası net, Rusya’nın istediği İdlib’in bırakılması. İdlib’de Türkiye’nin güçleri sınırın belli bir noktasına kadar çekilebilir. Geri kalanına Suriye ve Rusya operasyon yapar bölgeyi temizler. Türkiye’de bunun sonucunda radikal unsurlar eylemleri artabilir. Sonuçta bölgede bir antlaşma olabilmesi için İdlib bölgesindeki sorunun çözülmesi gerekiyor. Antlaşma olana kadar Suriye ve Rusya’yı rahatlatacak  hamlelere izin verilebilir” diye konuştu.  Ankara/ Fatih Erboz

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar