Sudan'da iletişim koptu: Telefon ve internet kesildi, tüm bankalar kapatıldı!

Sudan'da iletişim koptu: Telefon ve internet kesildi, tüm bankalar kapatıldı!
İç savaşın devam ettiği Sudan’da bir haftadır telefon ve mobil internet hizmeti verilemiyor. Kesintiler nedeniyle mobil bankacılık sistemi de kullanılamaz hale geldi.

Nisan 2023'ten bu yana Sudan'da devam eden iç savaş, son bir haftadır yaşanan telefon ve mobil internet hizmetlerinin kesintisiyle birlikte halkın sıkıntılarını daha da derinleştirdi.

Milyonlarca Sudanlıyı etkileyen bu kesintiler, ekonomik faaliyetlerin durmasına ve dünya ile iletişimin kopmasına neden oldu.

Ülkede yaklaşık 8 milyon kişinin yerinden edildiği bir ortamda, salgın ve kıtlık gibi tehditlerle mücadele eden Sudanlılar, iletişim ve mobil internet ağlarının geçen hafta hizmet dışı kalmasıyla ülke içinde ve dışında yaşayan yakınlarıyla bağlarını kaybetti. Bu durum, zaten var olan ekonomik kriz, sağlık sisteminin zorlanması ve eğitim sistemine ilişkin sorunlarla birleşince Sudanlıların yaşamını daha da zorlaştırmaktadır.

213.jpg

MOBİL BANKACILIK HİZMETİ YETERLİ DEĞİL...

Mobil bankacılık sisteminin kesintiye uğraması, yurt dışındaki yakınlarının desteğiyle geçimini sağlayan binlerce aileyi zor durumda bıraktı.

Ülkede, büyük firmaların tercih ettiği pahalı uydu interneti ve sınırlı olarak sunulan kablolu internet hizmeti bulunmakla birlikte, bu hizmetler genellikle yeterli olmamaktadır. İmkânı olan bazı Sudanlılar, otellerin ücretli internet hizmetlerinden faydalanarak geçici çözümler bulmaya çalışırken, bazıları da ücretsiz internet erişimi bulunan şirketlerin çevresinde uzun kuyruklar oluşturarak umutla bağlantı kurmaya çalışmaktadır. Bu durum, iletişim sorununun çözümü için geçici önlemler arayan Sudanlıların yaşadığı zorlukları daha da vurgulamaktadır.

563.jpg

İNTERNETİ SAVAŞ ARACI OLARAK KULLANIYOR!

Sudan hükümeti, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından yapılan telefon ve mobil internet kesintilerine dair henüz herhangi bir açıklama yapmış değil. HDK'nin, başkent Hartum'daki ana telekomünikasyon santrallerini kontrol ettiği ve bu hakimiyeti kullanarak batıdaki Darfur bölgesindeki internet erişim sorununu gerekçe göstererek kesintileri bir savaş aracı olarak kullandığı iddia ediliyor. Ne zaman normale dönüleceği konusunda ise herhangi bir bilgi verilmemiş durumda.

Bu belirsizlik, halkın iletişim eksikliği ve diğer sorunlarla baş etme zorluğunu daha da artırıyor.

sudan-2.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar