Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

13-02-24-01-gun-page-0001-001.jpg

EMEKLİYİM PERİŞANIM, TARIM İŞÇİSİ OLARAK ÇALIŞIYORUM

Nazilli ilçesinde yaşayan emekliler, yaşam şartlarının giderek zorlaştığından yakınıyorlar. Bir emekli, "Maaşım 14 bin 750 lira. Çalışmazsam veya başka bir iş yapmazsam geçinemem. Ben çiftçilik yapıyorum ve ayrıca yevmiyeye gidiyorum. Alışverişimi genellikle pazardan yapmaya çalışıyorum" dedi.

Aydın'ın Nazilli ilçesinde yaşayan emekliler, yaşam şartlarının zorluğundan şikayet ediyor. Nazilli Emekliler Derneği Şube Başkanı Faruk Baştepe, "Nazilli gibi bir yerde 5 bin liraya ev kirası bulmak mümkün değil. Şu anda ev kiralama ücretleri 8 bin ila 10 bin lira arasında değişiyor. Emeklilerin geçinmesi çok zor. Bu konuda bir çözüm bulunmalı. Emeklilere kira yardımı, gıda yardımı gibi destekler sağlanmalı. Emeklilere öncelik tanınmalı. Bu koşullar altında market fiyatlarındaki artışlarla emeklilerin geçinmesi gerçekten çok zor" dedi.

Nazilli Kent Meydanı'nda konuşan emekliler de şunları söyledi: "Maaşım 14 bin 750 lira. Çalışmazsam veya başka bir iş yapmazsam geçinemem. Ben çiftçilik yapıyorum ve yevmiye işlerinde çalışıyorum. Alışverişimi genellikle pazardan yapmaya çalışıyorum. Kasapla dahi konuşmuyorum. Ülkenin durumu hakkında ne düşündüğünüzü anlamadınız mı? Bizler liderimizi lüks saraylarda yaşatıyoruz. Ülkeyi bu hale getirdilerse ne yapabilirim ki? Elimden bir şey gelmez."

"10 bin lira maaş alıyorum. Nasıl geçineceğim? Hayat pahalılığı ortada. Et fiyatları 400-500 lira arasında. Soğan fiyatları 30-40 lira. Nasıl geçineceğiz? Kimisi fazla maaş alırken bize 10 bin lira veriyorlar. Nasıl geçineceğiz? Ben 6 aydır et alamıyorum. Kurbandan kurbana yaşıyoruz. Hayat çok pahalı. Maaşımız yeni yeni 10 bin lira oldu. Peynir alamıyorum, çökelek yiyorum. Peynir 400-500 lira. Alsak bile idareli kullanıyoruz. Yüksek maaş alanlar kendilerine yeterince lüks yaşasınlar. Biz kuru ekmeği tercih edelim. Bir ekmek 8 lira. Biz emekliler olarak ayrımcılığa uğruyoruz. 10 bin lira emekli maaşı yeterli mi? Üstüne bir de ev kirası eklenirse... 7 bin 400 lira maaş alıyordum. Şimdi ise 10 bin lira oldu. Memnun değilim. Bu para ile nasıl geçineceğiz? Çocuklarımı okutuyorum. Piyasayı durdursunlar yeter. Bizler 2 bin 600 lira maaş alırken çok daha iyi geçiniyorduk. Kasaba uğradım, kelle ve kemik alabildim. Kelle bile 150 lira. 3 çocuğum var, biri hala okuyor. Durumumuz çok perişan."

KİRA VE GIDA YARDIMI YAPILMALI

Nazilli Emekliler Derneği Şube Başkanı Faruk Baştepe, "Emeklilerin geçinmesi çok zor. Şu anda 2024 yılı için açlık sınırı 15 bin 48 lira, yoksulluk sınırı ise 49 bin 19 lira. Emekli maaşı 10 bin liraya yükseltildi. Ancak burada dul maaşı ve yetim maaşı alanlar da var. Herkesin evi yok ki. Nazilli gibi bir yerde 5 bin liraya ev kirası bulmak mümkün değil. Şu anda ev kiraları 8 bin lira ile 10 bin lira arasında değişiyor. Emeklinin geçinmesi çok zor. Bu duruma bir çözüm bulunmalı. Emekliye kira yardımı, gıda yardımı gibi destekler sağlanmalı. Emekliye ayrıcalık tanınmalı. Bu şartlar altında marketlerdeki zamlarla emeklinin geçinmesi gerçekten çok zor. Emeklinin nasıl geçineceğini sadece kendisi ve Allah biliyor. En azından normal bir emekli 15 bin lira almalıdır. Birçok emeklinin geçinemediği konusunda buraya gelenlerden şikayetler alıyoruz. Emeklilerimize Ramazan'da elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak, geçtiğimiz günlerde bir emekli geldi, maaşını almış ancak o kadar zor durumdaydı ki, sadece 200 lira nasıl alabileceğini sordu. Bu gerçekten zor bir durum. Nazilli'de 30 bin emekli var. Eğer emeklilerin okuyan çocukları varsa, bu çocukları şehir dışında nasıl okutacaklarını bilemiyoruz. Bize bunun birileri çözüm bulmalı. Emekli, bu çocuğunu Ankara veya İstanbul gibi şehirlerde okutamaz" şeklinde konuştu.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar