Stratejist Yeliz Karabulut altın fiyatlarında yaşanan hareketliliği değerlendirdi

Stratejist Yeliz Karabulut altın fiyatlarında yaşanan hareketliliği değerlendirdi
Pandemi ile birlikte rekor kıran altın fiyatları, kasım ayında bir anda dibe çakılırken yatırımcılar “Düşüş devam edecek mi?” sorusunun yanıtını aradı. Altın fiyatlarındaki değişikliği A Para ekranlarında yorumlayan Stratejist Yeliz Karabulut ise iki detaya dikkat çekti.

Altın fiyatları 2020 yılı Aralık ayıyla beraber korona virüs aşısı gelişmeleri ve teşvik paketi beklentileri olmak üzere 2 kritik gelişmeye odaklandı. Kasım ayında ons altın yaklaşık 100 dolar değer kaybı yaşarken, gram altın ise Kasım ayında yatırımcısına 55 liranın üzerinde kayıp yaşatırken, Aralık ayında ise, hem ons altın tarafında hem de gram altın tarafında bir miktar alıcı seyir izleniyor. 2020 yılının sonuna yaklaşırken yatırımcılar, altın fiyatları için son dakika gelişmelerine kilitlenerek, uzmanların altın yorumları üzerine araştırmalarını sıklaştırdı.

TEŞVİK BEKLENTİLERİ VE KORONA VİRÜS AŞISI

Teşvik beklentileriyle Aralık ayıyla birlikte ons altın tekrar 1800 dolar üzerinde hareketine başlarken, gram altında 460 liranın üzerinde işlem görmeye başladı. Ons altın geçen hafta 1875 dolar seviyesini görürken, gram altın fiyatları ise 472 liraya kadar yükseldi. ABD'de teşvik paketinde net bir sonucun çıkmaması ve korona virüs aşısı uygulamasının başlamasının etkisiyle altın fiyatları yükselişi sınırlandı ve ons altın, uzmanların kritik olarak tanımladığı 1850 dolar seviyesinin altına sarktı. Gram altın ise 460 lira bandına geri döndü.

ALTIN FİYATLARI GERİLEDİ

Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklentilere paralel faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nı (PEPP) 500 milyar avro artırdı. ECB'nin varlık alımını artırmasının yanında likidite odaklı kararlar da açıklaması altın fiyatları için yükseliş getirmedi ve ons altın 1828 dolar seviyesine kadar geriledi. Piyasalar ECB'nin ardından, bu hafta başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere merkez bankalarının toplantıları ve yoğun veri gündemine odaklandı. Yatırımcılar, altın fiyatları için kritik son dakika varlık alım ve teşvik paketi haberlerine kilitlendi..

GRAM ALTIN ONS İLE YÖN BULUYOR

Ekonomide yeni dönem söylemleri ve adımlarıyla dolar kurunun sert hareketlerden uzak olarak genellikle 7.75-7.90 aralığında bant hareketinde bulunması gram altın üzerindeki yön belirleyici özelliğinin kaybolmasına neden oldu. Son dönemde gram altın fiyatları ons tarafındaki rüzgârla yön buluyor. Bununla beraber ons altın fiyatları gram altın yatırımcısı için daha fazla önem arz etmeye başladı. "Yeni haftada altın fiyatları için beklentiler neler" sorusunu A Para'da yayına katılan Stratejist Yeliz Karabulut yanıtladı. 

"BİR SATIŞ FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR"

Uzman isim ons altında farklı bir fiyatlama olduğuna dikkat çekerek, "Özellikle korona virüs aşısı haberleriyle birlikte ons altın fiyatları bu 2000 dolardan aşağı yönlü bir hareketin olduğunu görmüştük. Açıkça söylemek gerekirse altın fiyatları için her yükseliş hareketinin bir satış fırsatı olarak değerlendirildiğini düşünüyorum" dedi..

"SATIŞ BASKISI GELEBİLİR"

Altın fiyatları için kritik noktalarda olunduğunu belirten Karabulut, "1847 dolar seviyesinde 20'lik hareketli ortalama, 1866 seviyesinde de 50'lik hareketli ortalama söz konusu. Bu seviyelere geldikçe bir satış baskısının olabileceğini düşünüyorum. Ons altın fiyatlarında 1800 dolar seviyesinin kırılması halinde ise ciddi anlamda bir satış baskısı gelebilir ki 1800 seviyesinde de 200 günlük hareketli ortalama söz konusu" dedi.

"YÜKSELİŞ HAREKETİ OLMUŞTU"

Özellikle korona virüs aşısı çalışmaları ve ekonomilerin 2021 yılında en azından açılacağı beklentilerinin altın fiyatları için satın alınacağına dikkat çeken uzman isim, "Ons altın fiyatlarında özellikle 1760'lar seviyesine doğru bir çekilme görmüştük. Daha sonraki harekette teşvik paketlerinin beklentisiyle bir destek bulmuştu ki 1875 dolar seviyesine kadar bir yükseliş hareketi olmuştu. Burada AB tarafında teşvik paketinin açıklandı. ABD'deki teşvik paketinin de karara bağlanmasıyla beklentinin gerçekleşmesiyle altın fiyatları tarafında bir satış baskısı gelebileceğini düşünüyorum" dedi..

KRİTİK SEVİYE 

Uzman isim altın fiyatlarındaki teknik seviyelere dikkat çekerek, yatırımcıların ons altın fiyatları için özellikle aşağıda 1800 dolar, yukarıda ise 1847 dolar ve 1866 dolar seviyesinin önemle takip etmesi gerektiğini vurguladı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar