Staj ve çıraklık mağdurlarına EYT yolu açılıyor: En yetkili isimden emeklilik açıklaması

Staj ve çıraklık mağdurlarına EYT yolu açılıyor: En yetkili isimden emeklilik açıklaması
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin kapsamına dahil edilmeyen yüz binlerce staj ve çıraklık mağdurunun aylardır beklediği güzel haber geldi. Seçimlerin ardından EYT konusunda atılacak adımlar açıklanırken, stajyerlerin mağduriyetinin ilk hafta içerisinde bitireleceğine yönelik söz verildi.

Ayşe Eser Kuşata / Günboyu 

2 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclis''i (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu''ndan geçen EYT düzenlemesi, 28 Şubat''ta Meclis Genel Kurulu''nda kabul edildi ve Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaşma sürecini tamamladı. 

Tüm bu süreçler içerisinde, yetkililere yapılan binlerce çağrıya karşın Meclis, staj ve çıraklık mağduriyetini giderme konusunda bir adıma imza atmazken, muhalefet partilerinin ısrarlı teklifleri, AKP ve MHP sıraları tarafından reddedildi ve 7 Nisan''da TBMM''nin resmen kapatılması ile birlikte seçim öncesinde staj ve çıraklık mağduriyetinin çözülmesinin yolu kapandı.

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI SSK BAŞLANGICI OLACAK

14 Mayıs''a çok kısa bir süre kalırken, seçim anketlerinde rakibi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın önünde bulunan CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı''nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Murat Bal ile görüştü ve geçtiğimiz aylarda vermiş olduğu sözü yineledi. 

Seçimleri Millet İttifakı''nın kazanması halinde yeni hükümette en yetkili isim haline gelecke olan Kılıçdaroğlu, İstanbul Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Murat Bal, İstanbul Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği’nin Kurucu Üyeleri Demet Kemer, Selçuk Aydın, Sinan Dikici ve Cüneyt Sarıgöllü ile bir araya geldiği görüşmede, seçimlerin ardından mazbata aldıklarında ilk çözecekleri sorunların staj mağduriyeti olduğu müjdesini verdi. 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin eksik biçimde hazırlandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, ‘’Staj ve Çıraklık Mağdurları’nın sorununu çok iyi biliyorum. İktidarımızda ilk çözeceğimiz sorunların başında Staj ve Çıraklık Mağdurları geliyor. Staj ve çıraklık sigortası SSK başlangıcı olacak. 5000 prim günü ve kademeli emeklilik konusunda da tüm hataları giderecek, mağdurlara hakkını teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

AKP, STAJ MAĞDURLARI İÇİN ''SEÇİM SONRASI BAKILACAK'' MESAJI VERDİ

EYT düzenlemesinde kapsamın ne olacağına yönelik iki ittifaktan farklı açıklamalar gelmekte. Kılıçdaroğlu''nun yanı sıra, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de aynı ifadeleri kullanarak, yeni TBMM''nin ilk haftasında EYT mağdurlarının haklarını yasa ile teslim edeceklerini belirtirken, AKP cephesinden ise daha politik bir mesaj paylaşıldı. 

Geçtiğimiz ay Kanal 24''te yayınlanan ''Arafta Sorular'' programında gazeteci Esra Elönü''nün sorularına yanıt veren AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, EYT konusunda halihazırda devam eden mağduriyetler için seçim sonrasını işaret ederek, "Bu konuda inşallah biz seçimle ilgili bir sınırlılık ve sıkışmışlık içerisinde değiliz. Bir süreç içerisinde, toplumun bütün taleplerini dinleyip, onları değerlendiren ve ona göre adım atan bir siyasi iktidar olduk bugüne kadar. Bundan sonra da bu şekilde bir yaklaşım sergileyeceğimiz muhakkaktır. İnşallah, şunu ifade edeyim. Hiç kimsenin bu konuda endişesi olmasın. Yapılacak ne varsa, emin olun her toplum kesimi lehine her şeyi ortaya koyduk." sözlerine yer verdi. 

"STAJYERLER YENİ FEDERASYONLARINI KURACAK"

İstanbul Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Murat Bal, hazırlanan ‘’Staj ve Çıraklık Dosyası’’nı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu. Murat Bal, Kemal Kılıçdaroğlu ile yapılan görüşmede Staj ve Çıraklık Mağdurları’nın verdiği mücadeleye dikkat çekti. Murat Bal, yapılan görüşmede Kılıçdaroğlu’na, ‘’Birçok ilde dernekleştik. Yakın zamanda ise federasyonumuzu kuruyoruz’’ dedi. Kılıçdaroğlu, Murat Bal’ın bu sözlerinin üzerine, ‘’Dernekleşmenizden çok memnun oldum. Sizin sıkıntınızı ve sorununuzu başından beri biliyorum, çok yakında bu sorunu çözeceğiz. Emin olun ve rahat olun. Bu konuya çok hakimim. Bu yasayı eksiksiz bir şekilde çıkaracağız. Sizin sorununuzu çözeceğim, bunu göreceksiniz.’’ dedi.

İstanbul Staj ve Çıraklık Derneği’nin önümüzdeki hafta bir daha Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile tekrar bir araya gelmesi bekleniyor. Beylikdüzü''nde yıllardır düzenlenen "Geleneksel Beylikdüzü Kadir Gecesi İftarı"na Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere çok sayıda milletvekili ve belediye başkanı katıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar