Staj ve çıraklık mağdurları için flaş gelişme! Uzmanı kimlerin emekli olamayacağını açıkladı

Staj ve çıraklık mağdurları için flaş gelişme! Uzmanı kimlerin emekli olamayacağını açıkladı
Yasalaşan EYT düzenlemesinden sonra milyonlarca staj ve çıraklık mağduru çözüm arayışına girerken, SGK uzmanı Onur Önal'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

COŞKUN ÇEKİL-GÜNBOYU

İktidara yakınlığıyla bilinen Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, staj ve çıraklık mağduriyetine ilişkin olumlu konuştu. İlk olarak mağdurların EYT yasasından yararlanabileceğini ardından torba yasasında olacaklarını iddia etmişti. Ancak bu iddiaların hiçbiri gerçekleşemedi ve staj ve çıraklık mağdurlarının tepkisini çekti. 

Sosyal medya hesabından gündeme yönelik değerlendirmelerini paylaşan Önal, staj konusunda ciddi bir sorun olan "Kayıt dışı staj ve çıraklık" konusunda kritik değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Önal, şu açıklamada bulundu:

"İyi bayramlar sevgili kardeşlerim, kayıtdışı staj ve çıraklar konusunu aslında hiç yazmak istemiyordum ana mecbur kaldım.

Dernekçilik ve başkancılık statülerinden hızını alamayan şüreka , kendisine daha fazla statü kazandırmak amacıyla federasyonculuk oynamaya başlamış ve mücadele ediyor ve çalışıyor algısını oluşturmak için, staj ve çıraklık mağduriyetinin yanına birde kayıtdışı staj mağduriyeti ekleyerek , bu mağduriyeti hızla çözümsüzlüğe götürmek ve kamuoyunda infial yaratmak için tüm uyarılarıma rağmen cehaletinde ısrarcı bir şekilde devam etmektedir.

Biz bu mağduriyeti anlatırken şuan ki kayıt altında olanlar üzerinden anlattık ve bu mağduriyet giderildiğinde SGK’nın Mali sürdürülebilirliğini sarmayacağını belirterek rakamları ile anlattık.

Yukarıda paylaştığım tabloda 2000 öncesi meslek lisesi mezunu sayıları verilmiştir . Bu sayılardan kayıtlı olan toplam 1.780.000 kişi , bunlardan bu yasa değişikliği ile birlikte emeklilik hakkına sahip olacak kişi sayısı 1.100.000 kişidir .İlk etapta emekli olacak sayısı 240.326 kişidir.

Oysaki biz kayıtdışı Stajın bu rakamların büyüklüğü karşısında mağduriyetin uygulanabilirlik ölçüsünü anlatırken kayıt altındaki rakamlar üzerinden anlattık.

Şimdi size soruyorum , 2.000.000''luk EYT’yi bile 8 ay açıl oturumlarda tartışan Türkiye , kayıt altındaki ve kayıtdışı ile birlikte 6-7 milyonluk emeklilik hakkını tartışır mı? Hangi tvde kim bunu savunabilir ? Bir büyük deprem felaketi yaşadığımız ve hala 12 milyon insanın KYK yurtlarında yaşamak zorunda kaldığı ve bir o kadarının çadırlarda yaşadığı böyle bir ortamda siz en 5 milyon kişiye bir emeklilik hakkını isterseniz toplum taşlar sizi ve bu konuyu ilelebet kapatmak zorunda kalırsınız.

İşte bu hassas dengeleri gözeterek biz tescil ve borçlanma hakkı üzerinde durduk. Şüreka cahilliği ile borçlanma hakkı verilse bile , eğer kayıt dışına hak verilmez ise 5 yıllık zamanaşımından dolayı bunu yapamazsınız diye anlatıyormuş.

5510 sayılı kanuna göre bir kitleye borçlanma hakkı verildiğinde zamanaşımı diye bir şey söz konusu değildir. Bir çalışmaya borçlanma hakkı verildiğinde borçlanmalarda zamanaşımı ol aldığını 5510 sayılı kanun belirtmiştir. Hoş Sosyal Güvenlik Müşavirliğini, işportacılık zanneden şürakanın hizmet tespit zaman aşımı ile borçlanma hakkı arasındaki farkı bilmemesi gayet normaldir, cahilliğinden bir haber kendisinden beklenen bir açıklamadır.

Sevgili kardeşlerim işte bu mağduriyet giderilecekken, bunca verdiğimiz emeği ve ülke gündemine , siyasilerin gündemine emek emek taşıdığımız bu mücadeleyi, şüreka ve İşporta birlikte hızla çözümsüzlüğe doğru , uçuruma götürmektedir.

Kayıt dışı kardeşlerime buradan sesleniyorum , gelin bunu dillendirmeyin , inanın bu konudaki ısrarınız; Ya kayıt altındaki mağdur kardeşlerinizi de sadece borçlanma hakkı verilerek yakacak, yada kayıt altındakilere tescil hakkı verilerek, yasaya eklenecek madde ile sizi tamamen kapsam dışı tutarak sizi yakacaktır.

Cehalet; Dünyada hep bilim adına doğruyu söyleyenleri , dünya yuvarlaktır diyenleri bile taşlamıştır. Sosyal Güvenlik bir bilimdir ve uzmanlık alanıdır, Cehalat ve bilgisizlikle konuşulacak bir alan değildir. Size hep söylediğim gibi , Şüreka ve İşporta cehalettir, hezeyandır, magriptir. Savunduğu mağduriyetide, tıpkı bu mağduriyeti marjinalleştirip siyasallaştırmaya çalıştıkları gibi , bu mağduriyeti de toplumda infiale ve sert tepkilere doğru hızla uçuruma götürmektedirler. Çünkü cehalet toplumun her dönemde uçurumudur. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar