Spotify vs. Apple Music: Hangisini seçmeli?

Spotify vs. Apple Music: Hangisini seçmeli?
Spotify mı, Apple Music mi? İkisi de piyasanın en gelişmiş müzik ve podcast dinleme platformları. Fakat birini seçmek gerekiyor. Peki doğru seçim nasıl yapılır?

Spotify vs. Apple Music: Hangisini seçmeli?

Fiyat ve abonelik seçenekleri

Spotify 3 aylık bedava deneme süresi veriyor. Sonrasında ise öğrenci belgesi sunanlara 6,99, normal kullanıcıya ise 13,99 TL fiyat sunuluyor. Maksimum 6 kişilik aile paketinin fiyatı 20,99 TL.

Apple Music'te ise 1 aylık deneme süresi veriliyor. Geri kalan öğrenci, bireysel ve aile paketi fiyatları Spotify'la aynı.

Spotify'ın buradaki en büyük artısı reklam destekli ücretsiz kullanım sunması. Apple Music'te böyle bir seçenek yok. Ücretli üye olmadığınız takdirde sadece Beats1 Radio kanalını dinleyebiliyorsunuz. Deneme süresi avantajı ve reklam destekli ücretsiz üyelikle buranın kazananı Spotify.

Piyasada müzik akışı sağlayan platformlar sadece Apple Music ve Spotify değil. Onların haricinde dünyanın birçok yerinde kullanılabilir olan 6 ana platform var. Fakat zirvede bu isi bulunuyor. Eğer birine karar vermeniz gerekiyorsa ve kararsızlık yaşıyorsunuz avantajlar ve dezavantajlarına bakmak gerekiyor. iPhone için hangisi, Android için hangisi iyi? En geniş kütüphane hangisinde? Fiyatlar ve müzik kalitesi nasıl?

Cnet'in yaptığı karşılaştırmaya göre Apple Music ve Spotify'ın kalem kalem karşılaştırmaları şöyle:

Akış kalitesi

İki platform farklı ses formatları kullanıyorlar. Spotify Ogg Vorbis kullanırken, Apple Music AAC uyumlu. Premium ve ücretsiz kullanımlarda akış kalitesi değişse de Spotify Premium 320kbps, Apple Music 256kbps olarak yayın yapıyor.

Eğer ses kalitesi konusunda ciddi bir takıntınız yoksa ve sağlam bir kulaklık ya da ses sistemine sahip değilseniz aralarında çok da bir fark yok. Dolayısıyla burada beraberlik söz konusu.

Ses akış kalitesi konusunda en yüksek kaliteyi almak istiyorsanız kayıpsız ses akışı sunan Tidal gibi platformları düşünmelisiniz.

Kütüphane ve müzik seçimleri

İki platform da aşağı yukarı aynı repertuara ve kütüphane genişliğine sahip. 50 milyon civarı müzik ve ses dosyası var. Ayrıca zaman zaman premium üyelerine özel olarak bazı albümlere erken erişim sağlıyorlar.

Apple'ın buradaki artısı, kendi bünyesinde bulunmayan müziklerinizi Cloud kütüphanesinde saklayarak istediğiniz yerde erişebilirsiniz. Spotify'da ise bulut teknolojisi olmadığı için kendi bünyesinde olmayan müziklerinizi sadece 'yerel dosyalar'a yüklediğniz bilgisayarda ulaşabilirsiniz. Başka bir cihazda o müzikler çalınamaz. Bu özelliği nedeniyle Apple Music bir adım önde.

Arayüz

İki platform da bu alanda kullanışlı bir deneyim sunuyor. Spotify siyah, Apple Music beyaz bir arayüz rengi tercih ediyor. Apple'ın buradaki farkı ise ismini bilmediğiniz bir şarkının sözlerini yazarak şarkıya ulaşabilirsiniz. Bu anlamda bir nevi Google olarak çalışıyor ve yazılı aramalarda sonuç veriyor.

Keşif

Bu tip platformları kullanmanın en önemli nedenlerinden biri de yeni müzikler keşfetmektir. Bu nedenle keşif algoritması ve çeşitlilik önem kazanıyor. Spotify'ın haftalık keşif listesi ve kişiye özel hazırladığı listeler bulunuyor. Apple Music'te de 'Sizin için' ve 'Yeni müzik mix' gibi keşif listeleri sunuluyor.

Bu alanda Spotify'ın algoritması ve dinleme alışkanlıklarına yönelik önerileri daha gelişmiş. Editör ve küratör ekibi ülkelere göre değişen sayılarda çalışsa da, genel olarak bakıldığında Spotify daha önde.

Hangisini seçmeli?

Seçim yapabilmek için bir ses akış platformundan ne beklediğiniz önemli.

Özetle, ücretsiz kullanım için reklamlara katlanmayı gerektirse de Spotify kullanılmalı. Eğer diğer elektronik cihazlarınız da Apple ürünüyse senkronizasyon, uzaktan kontrol, her yerden erişim gibi sebeplerde Apple Music kullanılmalı. Spotify'ın Apple Music gibi Apple ürünlerine bağımlılığı olmadığından farklı cihazlar ve akıllı hoparlörler arasında çapraz geçiş yapabilir. Eğer kendi müzik arşiviniz varsa ve bu arşivde her iki uygulamada da olmayan kayıtlar mevcutsa, onlara her yerden ulaşabilmek için Apple Music kullanmalısınız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar