Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ercan Çalışkan

Ercan Çalışkan

İÇ SESİM

Söyle Bakalım!

Çok keyifli başladı İstanbul yolculuğumuz. Eşimle birlikte kaç zamandır heyecanla bekliyorduk bunu. Boşuna değildi heyecanlı oluşumuz. Eğitim öğrenim yolculuğuna, ana okuluyla başlayan torunumuza kavuşacaktık. Onu ilk kez ekran aracılığıyla değil, canlı olarak okul giysileri içinde görecektik.

Heyecanlı, bir o kadar da keyifli ve konforlu bir yolculuk yaptık. Sezar''ın hakkı Sezar''a, Mudanya''dan İstanbul''a bize güzel bir seyahat süreci yaşatan BUDO''ya teşekkür ediyorum. Deniz otobüslerini yenilemişler, içleri tertemiz, her şey düzenli…

Böyle bir ruh halinde indik Sirkeci''ye… Bilenler bilir, İstanbul''un en bilinen ve en hareketli yerlerinden biridir bu semt. Ne de olsa toruna geliyoruz ya! Yükümüz biraz fazla… Bir taksi çevirmek için kaldırımın yol tarafına yanaştık.

Taksiyi çevirme görevi benimdi doğal olarak. İlk gördüğüm taksiye elimi kaldırdım, doluydu. Geçip gitti. İkinci taksi, durup durmamakta tereddüt etti. Az ileride durdu. Koştum yanına: "Cerrahpaşa Caddesi!" dedim.

Hiçbir şey demeden basıp gitti. Arkasından bakakaldım.

Sonrası mı? Durmayan taksileri saymaktan vaz geçtim. Derken bir taksi, az ilerimizde yolcu indirdi. Yine koştum, yine "Cerrahpaşa Caddesi!" dedim. "Havaalanına gidiyorum." dedi, o da basıp gitti. "Hiç olmazsa adam yerine koydu." diye teselli buldum.

"Durmazlar abi! İşin zor." dedi tanımadığım bir ses. Dönüp baktım. Gençten bir adam, bir tur minibüsünü işaret ederek "Bunun şoförüyüm." dedi ve devam etti: "Az önce bir trafik polisi durdurdu, yolcuyu almazsan ceza yazarım, diye uyardı. Taksici, ''Yazarsan yaz!'' diyerek çekip gitti."

Moralimi yine de bozmadım. Bir sonraki duran taksiciye yalvardım. Sonrakine de… Birisi "O caddeye giremem, yakınlarda bir yerde indiririm." dedi. Yakınlarda bir yer, hem de İstanbul''da… Sonra az ötede iki Arap turisti arabasına alıp gitti. Üstelik iki bavul, iki el çantası ve bir yiyecek paketiyle… Yine kalakaldım. Az önceki genç seslendi: "Abi, gördün mü Küçükçekmece''ye 100 dolara anlaştılar. Buralarda taksiler turistlere, turistler taksicilere güzel! Siz en iyisi tramvaya gidin. Zor da olsa gidersiniz."

Tramvaya kadar nasıl gittiğimizi, eşyalarımızı nasıl taşıdığımızı ne siz sorun ne ben anlatayım. Neyse ki tramvaylar art arda geliyor. Birisine attık kendimizi. "Oh be!" diye derin bir nefes almama kalmadı, iç sesim fısıldadı. "Nasıl, birkaç sene önce taksici-Uberci tartışmasında taksicileri tuttuğun için mutlu musun şimdi?" Bir an hatırlayamadım. "Uber neydi?" diye sordum. "Uber, akıllı telefon üzerinden hizmet veren bir yolcu taşıma uygulaması. Gelişmiş ülkelerin tamamında yasal olarak hizmet veriyor. Bizde de başlamıştı. Taksiciler, onları önce buldukları yerde dövdüler, sonra da siyasi baskıyla yasaklattılar. İşte sen ''Ekmek paralarının peşindeler!'' diye o taksicileri tutmuş, hükümeti de alkışlamıştın."

Bu hafta "Emekli Öğretmen"lik bir iş yok derken bu defa da iç sesim çıktı. Bu ikisi benim başımın belası. Bir de her defasında haklı çıkmasalar… Bu defa iç sesimi kovamadım, bir eksik noktasını bulurum diye konuyu deşelemeye devam ettim:

"Bu belediye de tramvayları sıklaştırmış ama taksi işini çözememiş." dedim. Güldü, "Bu konuyu da mı takip etmedin?" diye sordu. "Hangi konuyu?" karşı sorusuyla sıkı bir savunma yaptım. "İBB''nin taksi taleplerini duymadın mı sen?" sorusuyla taarruza devam etti. Hayır anlamında kaşlarımı kaldırdım. "O zaman anlatayım da öğren!" diye golü çaktı.

***

Belediyenin 5000 yeni taksi projesiyle UKOME''ye gideceği konuşulmaya başlanmıştı. Şimdi sen, "O da ne?" diye sorarsın. UKOME, Ulaşım Koordinasyon Merkezi''nin kısaltmasıdır. Büyükşehir Belediyelerinde ulaşım, trafik düzenleme, yolcu taşıma fiyatlarının belirlenmesi, toplu taşıma hatlarının güzergahlarında düzenleme ya da değişiklik yapılması gibi yetkilere sahiptir. Neyse konumuza dönelim:

Önce 19 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazete''de yayınlanan düzenleme ile UKOME''nin yapısı değiştirildi: Çoğunluk, yürütmenin yani iktidarın elinde olacak şekilde değiştirildi.

O tarihten sonra İBB''nin yeni taksi sistemi ve 500''ü engelli erişimine uygun 5.000 yeni taksi teklifi, UKOME''de -bildiğim kadarıyla- 12 kez oy çokluğuyla reddedildi. Bu sayı artmış olabilir. Aleyhte oy kullananlar Bakanlık temsilcileri ile Taksiciler Odası Başkanı''ydı. Teklifin can alıcı kısmı ise "yeni taksi sistemi"ydi.

Şimdi söyle bakalım Köşe Yazarı, İstanbul''da taksi sorununun çözümü için kim uğraşmış, kim engel çıkarmış?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları