Verilerin çalındığı iddia edilmişti, resmi açıklama geldi

Verilerin çalındığı iddia edilmişti, resmi açıklama geldi
E-Devlet ve bazı devlet kuruluşlarının verilerinin çalındığına dair iddialar sosyal medyada dolaşıma girerek gündem oldu. Söz konusu iddialar üzerine önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ardından ise Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi bir açıklama yaparak, veri sızıntısı iddiasını yalanladı.

VERİLERİN ÇALINDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ! AÇIKLAMA GECİKMEDİ

Sosyal medya hesaplarında dün gece önemli iddialar vardı... E-Devlet ve diğer bazı devlet kurumlarına ait verilerin çalındığı öne sürüldü... Konuya ilişkin resmi açıklama ise gecikmedi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİGM), söz konusuna iddiaların bir tür otlama ve dolandırıcılık olduğu belirterek, "Verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir" diyerek kendini savundu.

E-Devlet ve bazı devlet kuruluşlarının verilerinin çalındığına dair iddialar sosyal medyada dolaşıma girerek gündem yarattı. İnternet ortamında elde edildiği iddia edilen veriler üzerine gözler yetkililerden yapılacak açıklamaya çevrildi. Söz konusu iddialar üzerine önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü açıklama yaparak, olayı yalanlarken,  Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi de böyle bir veri sızıntısı olmadığını belirtti.

İLK AÇIKLAMA NÜFUS GENEL MÜDÜRLÜĞÜ''NDEN

Nüfus Genel Müdürlüğü''nün E-Devlet verilerinin çalındığına dair açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

12.04.2022 tarihinde bazı Sosyal Medya hesapları üzerinde yapılan paylaşımlarda "e-devlet verilerinin sızmış olduğu, sızan verile arasında kimlik fotoğraflarının ve güncel adreslerinin var olduğu" ifadeleri nedeniyle açıklama yapılması gerekliliği hasıl olmuştur.

Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) intranet (kapalı devre) çalışan, internet ortamına kapalı bir sistemdir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan MERNİS''in de içinde bulunduğu tüm sistemler için her yıl sürekli ve düzenli olarak bağımsız farklı firmalara sızma testi yaptırılmaktadır. Yapılan testler sonucunda NVİGM''in güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış, ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zaafiyetin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır.

Devletin kurumlarına karşı güveni zedelemeye yönelik ve vatandaşlarımızı paniğe sevk eden bu tür asılsız haberleri yayın kişi/kişiler hakkında Bakanlığımız Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunacaktır.


CUMHURBAŞKANLIĞI DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ BAŞKANLIĞI DA BOŞ DURMADI

Sosyal medyadaki veri sızıntı iddiaları üzere yazılı bir açıklama yapan ve "Siber güvenliğin ana öznesi bireye yönelik alınabilecek tedbirler, ulusal siber güvenliğimizin temelini oluşturmaktadır" ifadelerine ver veren Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi''nin açıklaması ise şu şekilde:

"Siber güvenliğin ana öznesi bireye yönelik alınabilecek tedbirler, ulusal siber güvenliğimizin temelini oluşturmaktadır. Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemler en etkin koruma yöntemidir."

USOM: ONLARCA SİTE ENGELLENNİYOR

Konuyla ilgili Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından yapılan açıklamada, sahte kimlik kartı üreten sitelerin engellendiği belirtilerek, "Sahte kimlik kartı üreten web siteleri USOM ekiplerimiz tarafından daha önce tespit edilerek bu ve benzeri zararlı faaliyet gösteren onlarca web sitesine erişim engellenmektedir. Bunun dışında, münferit biçimde kişilerin web sitelerine ait giriş bilgilerinin ele geçirilmesi amacıyla kullanılan sahte web siteleri ve zararlı yazılımlara karşı kullanıcıların her zaman teyakkuzda olması önerilmektedir" denildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar