Son dakika...TÜİK aralık ayı enflasyon oranını açıkladı

Son dakika...TÜİK aralık ayı enflasyon oranını açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayına ilişkin enflasyon rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. TÜİK verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda %64,77 artış gösterirken, aylık olarak ise %2,93 oranında bir artış kaydetti.

Memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranı için beklentiler, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı aralık ayı enflasyon verisine odaklandı.

Ocak ayında emekli ve memur maaşlarına doğrudan etki edecek bu enflasyon verisi, aynı zamanda özel sektör çalışanlarının maaşlarına dolaylı olarak yansıyacak. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralık ayında yıllık bazda yüzde 64,77 artış gösterdi ve aylık bazda yüzde 2,93 oranında arttı.

ENAG'A GÖRE YILLIK ARTIŞ YÜZDE 127'Yİ BULDU

Ancak, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından yapılan hesaplamalara göre, TÜFE'nin yıllık artış oranı yüzde 127'yi buldu. ENAG verileri ile TÜİK'in verileri arasındaki büyük fark dikkat çekerken, bu durum zammın miktarını etkileyebilir.

Memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranının belirlenmesi, enflasyon verisinin yanı sıra diğer ekonomik göstergelerin de dikkate alınmasıyla gerçekleşecek. Bu bağlamda, enflasyon verisinin yanı sıra ekonomiyle ilgili diğer gelişmeler de zammın miktarını belirlemede etkili olacaktır.

BEKLENTİLER NASILDI?

Piyasada genel beklenti, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 3 artacağı ve yıllık TÜFE'nin yüzde 65 seviyesine çıkacağı yönündeydi.

Merkez Bankası, yılın 4. Enflasyon Raporu'nda 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak ilan etmişti. Piyasada bu tahminlerle paralel bir enflasyon verisi beklentisi oluşmuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar