Soğan fiyatının neden yükseldiğini de anlattı! Bakan Nebati dana eti yiyemeyenlere ne önerdi?

Soğan fiyatının neden yükseldiğini de anlattı! Bakan Nebati dana eti yiyemeyenlere ne önerdi?
Türkiye'de et fiyatları nedeniyle pek çok vatandaş yalnızca beyaz ete mahkum edilirken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin katıldığı bir televizyon programında sarf ettiği ''Türkiye'de damak tadı değişti. Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor, kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım'' sözleri tepki çekti.

DAMLA BAYLAN / GÜNBOYU

Tüm dünyada etkisi gösteren enflasyon diğer ülkelerde sönümlenirken Türkiye''de yükselmeye devam ediyor.

Son olarak TÜİK''in açıkladığı verilerle resmi enflasyon rakamı yüzde 50''nin üzerine çıkarken, et fiyatları el yakmaya devam ediyor.

 Haber Global’de açıklamalar yapan Bakan Nebati’nin ifadeleri şöyle:

Türkiye’de dövizin artışı demek doğrudan fiyatların artırılması olarak görünüyor. Salgından yeni çıkmış bir dünya ve üzerine gelen savaş, enflasyon olgusunu çok tartışılır bir hale getirdi.

''İŞSİZLİK GERİLEDİ''

Enerji fiyatlarının çok hızlı bir şekilde yükselmesi de enflasyonun Türkiye’de en fazla hissedildiği ülkelerden bir tanesi oldu. Aykırı bir hareket yaptık. Teknik bir değerlendirmeden ziyade toplumsal bir karşılığı olması gerektiğini de düşünerek büyümeden ödün vermeden enflasyonla mücadele dedik.

Savaş, hedeflerimizi bir miktar ötelese de fiyatların aşağı olarak düşmesini gördük ve enflasyonla mücadelemizi çok daha anlaşılır hale getirdik. Büyümeden taviz vermediğimiz için işletmeler üretmelere devam etti. Yatırım ve üretim arttı. İşsizlik yaşanmadı. Türkiye, 9,7’lik bir işsizlik oranına geriledi.

SOĞAN FİYATINA İLK YORUM

Gıda enflasyonu dünyanın tamamında genel enflasyonun üzerinde seyrediyor. Tahıl koridoruna rağmen fiyatların hızla yükseliyor olması kuraklığın artması ve AB ile İngiltere’de sınırlama getirildi, İspanya, Portekiz ve Afrika’da üretilen miktarlarda azalma oldu sebzede.

Domates üretimi Türkiye’de çok yükseldi. Bununla ilgili bakanlıklarımızla birtakım çalışmalar yaptık. Dünyanın tamamı, gıda ile ilgili enflasyonist bir baskı altında. Mayıs ayından itibaren tarladaki üretimleri alacağız ancak bu tarihten itibaren fiyatların düştüğünü görmüş olacağız.

Türkiye’nin bir yıl arayla bir soğan patates fiyat yüksekliği yaşadığı malum. Çiftçi, fiyatlar yükselince yüksek üretime giriyor, üretim artınca satacak kimse bulamıyor, geçen yıl biz aldık ve dağıttık, bir kısmı da çürüdü.

ET FİYATLARI İÇİN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMA

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar