Bilim insanlarından mucize keşif!

Bilim insanlarından mucize keşif!
Queensland Üniversitesi’nden bilim insanları, sinir gelişimini artıran ve hafızayı güçlendiren yenilebilir bir aslanyelesi olarak adlandırılan mantarı keşfetti.

Profesör Frederic Meunier, ekibin mantar Hericium Erinaceus''tan aktif bileşikler tanımladığını anlattı.

“Aslan yelesi" olarak adlandırılan bu mantarlardan elde edilen özlerin, Asya ülkelerinde yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanıldığını, ancak biz bunların beyin hücreleri üzerindeki potansiyel etkilerini bilimsel olarak belirlemek istediklerini söyledi.

Aslan yelesi mantarının beyin hücrelerinin büyümesi ve hafızanın iyileştirilmesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu tespit edildi.

Prof. Meuiner laboratuvar testlerinde aktif bileşiklerin sinir hücrelerine uzandığını ve bağlandığını buldu.

Meunier, süper çözünürlüklü mikroskopi kullanarak, mantar özü ve aktif bileşenlerinin, beyin hücrelerinin çevrelerini algılaması ve beyindeki diğer nöronlarla yeni bağlantılar kurabildiğini belirtti.

Bunun için özellikle önemli olan büyüme konilerinin boyutunu büyük ölçüde artırdığını bulduklarını söyledi.

Dr. Ramon Martinez-Marmol, keşfin Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif bilişsel bozuklukları tedavi edebilecek ve bunlara karşı koruyabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Marmol, fikirlerinin beyne ulaşabilen ve nöronların büyümesini düzenleyerek gelişmiş hafıza oluşumuyla sonuçlanan doğal kaynaklardan biyoaktif bileşikleri belirlemek olduğunu söyledi.

Araştırma projesini destekleyen Dr. Dae Hee Lee, aslan yelesi mantarlarının özelliklerinin antik çağlardan biri geleneksel Çin tıbbında hastalıkları tedavi etmek ve sağlığı korumak için uzun yıllar boyunca kullanıldığını dile getirdi.

Dr. Lee, bu önemli araştırmanın, aslan yelesi mantarının bileşiklerinin moleküler mekanizmasını ve bunların beyin işlevi, özellikle hafıza üzerindeki etkilerinin anlaşılmasını sağladığını söyledi.

Çalışma Journal of Neurochemistry''de yayınlandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar