İşte Dünyada tasarımıyla oldukça dikkat çekici 15 yapı

İşte Dünyada tasarımıyla oldukça dikkat çekici 15 yapı
Dünyada tasarımıyla insanları hayrete düşürecek yapılar mevcut. Marjinal bir görüntüye sahip yapılar ve görenlerin hafızalarına kazıdığı o muhteşem yapıları görmek için bu ülkelere gitmek isteyeceksiniz. İşte o yapılar...

1. DİNAMİK KULE

Dünyanın ilk hareketli binası olan Dinamik Kule, Dubai''de yer alıyor. Teknolojinin bütün imkanlarından yararlanılan bu bina, 360 derece dönebilen yapısıyla herkesi büyülüyor. Her bir katını fabrikada ince ince bitirdikten sonra birleştirilen bu bina kendi elektriğini de üretebiliyor. Son derece konforlu yapısıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bina oturan kişilerin araçlarını oldukları kata getirebiliyor.

Sürdürülebilir Otel, 360 Derece Dönerken Enerji Üretiyor ...

 

2. PEKİN ULUSAL STADYUMU

Tıpkı bir kuş yuvasını andıran Pekin Ulusal Stadyumu, 2008 yılında Pekin olimpiyatları simgesi olmuştur. 91.000 kişilik kapasiteye sahip olan bu stadyum, beton çanağın etrafını sarana bağımsız çerçeveler barındırıyor. Pekin''in en dikkat çeken yapıları arasında yer alan bu stadyum, özellikle akşam ışıklandırmalarıyla oldukça büyüleyici duruyor.

Kuş yuvası, Pekin Ulusal Stadyumu - Secret World

 

3. SİDNEY OPERA BİNASI

Oldukça estetik bir görünüme sahip olan Sidney Opera Binası, Avustralya ile simgeleşen yapılar arasında bulunuyor. UNESCO Dünya Miras Listesi''nde de yer alan bu yapı, 22 katlı bir bina büyüklüğünde. Ünlü mimar Joern Utzon tarafından hayata geçirilen bu bina, kendisine mimarlık ödülünü de kazandırmıştır.

Sydney Opera Binası (1973) / Jørn Utzon - Arkitektuel

 

4. KUNSTHAUS SANAT MÜZESİ

Uzaydan gelen bir yaratığı andıran Kunsthaus Sanat Müzesi, 2003 yılında Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları için inşa edilmiş. Cephesinde 930 florasan lamba matrisi bulunan bu bina, 11.110 metrekare kullanım alanına sahip. Çağdaş sanatların sergilendiği bu sanat müzesi yer altında bulunan kapalı otoparkıyla da oldukça ilginçtir.

Uzaktan Bakınca Yaratığa Benziyor: Kunsthaus - Milliyet Emlak

 

5. BURJ EL ARAB OTEL

Mimarisiyle, gece görüntüsüyle kendine hayran bıraktıran bu otel, Dünyanın ilk 7 yıldızlı otelidir. Denize indirilen büyük kaya bloklarının oluşturduğu bir adacık üzerine inşa edilen bu otel, isminden dolayı Araplar tarafından Arap Kulesi dense de yelkene benzemesi nedeniyle Yelken Otel olarak da biliniyor. Dünya''nın en ilginç ve tuhaf mimarisine sahip olan aynı zamanda Dubai''nin en önemli ekonomik gücünden birisi olarak gösterilen Burj El Arab Otel, her yıl milyonlarca kişiyi ağırlıyor.

Dubai Burj Al Arab | TatilEksper

 

6. LA CASA MILÀ

Dünya mirası olarak ilan edilen bu yapı, yeni taş ocağı anlamına geliyor. Efsanevi mimar Antoni Gaudi’nin imzasını taşıyan yapı, Barselona şehrinin Eixample semtinde Passeig de Gràcia Caddesi’nde bulunuyor Daire ve rezidans olarak inşa edilen bu bina, modernist yapılar arasında daire daire satılmasıyla ilk örneği oluşturuyor.

Casa Milà - Wikipedia

 

7. KRZYWY DOMEK

İlginç ve tuhaf görüntüsüyle insanı şaşırtan bir diğer yapı da Krzywy Domek yani Çarpık Ev. Alışveriş merkezi olarak kullanılan bu bina, Polonya’nın Sopot şehrinin popüler Monciak Caddesi’nde yer alıyor. Bu bina mimar Szotynscy Zaleski tarafından, Marcin Szancer’in çizimlerinden etkilenerek 2004 yılında inşa edilmiştir.

Dünyanın en yamuk binası Polonya''da bulunuyor - Fırat Haber

 

8. DENVER SANAT MÜZESİ

Tuhaf Geometrik bir yapıda inşa edilen yapı, yakınında bulunan Rocky Dağları’nın zirvelerini yansıtan titanyum kaplamalardan oluşmaktadır. Yeni Frederic C. Hamilton Binası, Michael Graves’in tasarladığı Denver Halk Kütüphanesi’ne bitişik olan ve İtalyan mimar Gio Ponti ve James Sudler Associates tarafından tasarlanmış çift kuleli Kuzey Binası’nın güneyine ek olarak 2006 yılında yapılmıştır.

Denver Sanat Müzesi / Studio Libeskind - Arkitektuel

 

9. CENTRE GEORGES POMPIDOU

Paris’te kütüphane olarak kullanılan dikdörtgen prizmalar şeklinde inşa edilmiş bu yapı, gerçekten büyüleyici ve bir o kadar da ilginç. 1977 yılında high-tech mimari üslubuyla inşa edilen bina, Renzo Piano ve Richard Rogers tarafından tasarlanmıştır. Parisliler tarafından Beabourg (züppe) merkezi diye adlandırılan yapı, 100.000.000 dolara mal olmuştur. 2000''nin üzerinde kitaba sahip olan bu kütüphane, Parisli gençlerin uğrak noktasıdır.

Le Centre Pompidou en famille >> Visites guidées, tarif, horaires, accès

 

10. KANSAS HALK KÜTÜPHANESİ

tasarımıyla Dünyanın en ilgi çekici ve en beğenilen kütüphanesi olan Kansas Halk Kütüphanesi, aslında sosyal sorumluluk kapsamında oluşturulmuş bir tasarıma sahip. Teknolojinin beraberinde getirdiği okuma azlığını önlemek adına düşünülen bu proje halk tarafından bağışlarla hayat buluyor. Halk oylamasıyla belirlenen kitapların isimleri ünlü romanlardan oluşuyor. Bu tasarımla kitap sevgisini kazandırmayı amaçlayan proje, Dünyada en ilginç yapılar arasında gösteriliyor.

kansas-kutuphanesi – Rising City Bursa

 

11. GUGGENHEİM MÜZESİ

Titanyum, cam ve kireç taşıyla yapılan Guggenheim Müzesi, kıvrımlı mimarisiyle oldukça büyüleyici duruyor. 1997 yılında açılan bu yapı İspanya''nın en büyük müzesidir. Modern mimarinin en iyi örnekleri arasında yer alan bu bina bulunduğu bölgeye turist çektiği için yapıldığı dönemde ülkeyi ekonomik krizden çıkarmıştır.

Guggenheim Müzesi heykeli anımsatıyor

 

12. WONDERWORKS MÜZESİ

Ters dönmüş ev görüntüsüyle oldukça ilginç olan Wonderworks, bilim sergilerini severlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Depremden fırtınaya, yer çekimsiz hayattan eğlenceli alternatiflere kadar birçok etkinlik barındıran bu bina, hem çocukların hem de yetişkinlerin keyifli vakit geçirmesini sağlıyor.

Wonderworks (Orlando, FL) | Doug Mahugh | Flickr

 

13. WALDSPİRALE

Waldspirale, 105 apartman dairesinden oluştuğu gibi restoran ve cafelerden oluşmaktadır. Dairelerin suni göl manzarası olması bu yapıyı daha da güzelleştiriyor. İlginç mimari yapıya sahip olan bu bina sanki bir çocuk tarafından boyanmış gibi bir görüntüye sahip olduğu için her yıl binlerce turistin akınına uğruyor.

Waldspirale Konut Kompleksi - Archi101

 

14. CUBE HOUSE

Altından otoyol geçen bu evler mimarisiyle turistleri şaşırtmaya devam ediyor. Hollanda’da yer alan bu evler, Mimar Piet Blom tarafından tasarlanmıştır ve 1978 yılında inşa edilmiş. 45 derecelik eğimleriyle birbirine tutturulmuş görüntüsü veren bu evler, yaşamsal olarak pek rahat durmuyor.

AD Classics: Kubuswoningen / Piet Blom | ArchDaily

 

15. STONE HOUSE

Adeta masal dünyasından fırlamış gibi duran Stone House, tamamen gerçek kaya içine inşa edilmiş. 1974 yılında yapılan bu ev, aydınlatmadan ısınmaya kadar tamamen eski yöntemlerle sağlanıyor. Tıpkı taş devri çizgi filmindeki evleri andıran görüntüsü ve teknolojisiyle turistler tarafından ilgi gören bu ev günümüzde müze olarak kullanılıyor.

Taş Devrinde Çıkma: Stone House - Milliyet Emlak

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar