Yıllardır merak ediliyordu: Sinekler neden ışığa gelir?

Yıllardır merak ediliyordu: Sinekler neden ışığa gelir?
Sinekler ve böceklerin genel olarak yapay ışıklara geldiğini görmüşsünüzdür. Peki bunu neden yapıyorlar?

Sokak direklerinin etraflarında dönen böcek sürülerini görmüşsünüzdür. Birçok kişi sineklerin neden böyle davrandığını merak etmiştir. Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar, yapay ışıkların etrafında dönen böceklerin aslında kendileri için ölümcül bir şey yaptıklarını ortaya çıkardı. Yapay ışıkların çekim alanına giren böcekler, yırtıcıların daha kolay hedefi oluyor.

1023595.jpg

Araştırmacı Avalon Owens, yapay ışıkların sineklerin ve böceklerin dikkatini dağıttı ve bu yüzden temel ihtiyaçlarını karşılamayı unuttuklarını belirtti. Sinekler ve böcekler yapay ışıklar nedeniyle çiftleşme, beslenme gibi hayati önem taşıyan faaliyetlerini yerine getirmiyor.

sinek.jpg

SİNEKLER NEDEN IŞIĞA GELİYOR?

Böceklerin yapay ışıklara doğru uçmalarının altında yatan nedenlerle ilgili birçok teori bulunuyor. Bu teorilerin başında ise yön bulma duyusu geliyor. Işıkların güneşe benzemesi nedeniyle böcekler algılayamadıkları için karıştırıyor olabilir. Başka bir teori ise ışıkların çiftleşme feromonlarını taklit edebileceği yönünde.

Yapılan birçok deneyde böceklerin ışığa doğru neden uçtuklarına dair net bir neden bulunamadı. Ancak bilim insanları bu iki neden üzerinde daha çok durmayı tercih ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar