Sığınmacılarla ilgili göz ardı edilen gerçek: Salgın hastalıklarda artış yaşanıyor

Sığınmacılarla ilgili göz ardı edilen gerçek: Salgın hastalıklarda artış yaşanıyor
Ülkeye kaçak yollarla giriş yapan ve hiçbir sağlık kontrolünden geçmeyen yüzbinlerce göçmen sonrasında, salgın hastalıkların görülme sıklığında artış yaşandığı açıklandı. Türkiye'ye Afganistan, Pakistan ve Suriye gibi farklı coğrafyalardan insanların geldiğini belirten uzmanlar, kızamık, HIV, sıtma ve tüberküloz vakalarında endişe veren bir trend olduğuna dikkat çekti.

SIĞINMACI AKINI SONRASI SALGIN HASTALIKLARDA PATLAMA!

Klinik Derneği Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, sığınmacılarla ilgili unutulan önemli bir gerçeğe dikkat çekti. Türkiye''ye dünyanın pek çok farklı noktasından kaçak olarak giriş yapan ve sayısı milyonlara ulaşan sığınmacıların hiçbir sağlık kontrolünden geçmemesi, salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı''nın denetimlerini sıklaştırması gerektiğini belirten uzmanlar, aksi halde ülkede görülen salgın hastalık sayısında patlama yaşanması riskinin bulunduğunu belirtiyor.

''''KIZAMIK, SIĞINMACILAR SONRASINDA ARTTI''''

Cumhuriyet''ten Mehmet İnmez''in haberine göre, ülkeye gelen sığınmacılar sonrasında eski salgınların yeniden görüldüğünü belirten Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Bizde görülmeyen kızamık, Suriyeli ve diğer uyruklu sığınmacıların özellikle Türkiye’ye gelmesi sonrası artış gösterdi. Onların çocuklarındaki aşı oranları düşük olduğundan dolayı yavaş yavaş bizde de görülmeye başlandı. Türkiye bu hastalık konusunda çok başarılı ve aşılanma oranı yüzde 95’lere kadar çıkmıştı. Yüzde beşlik aşı olmayanları da bu sayede korumuş oluyorduk. Ancak, dışarıdan gelenlerle beraber o oranımız düşmeye başladı. Sonucunda da aşı olmayanlara kızamık bulaşır hale geldi. Yurtdışından gelenler ile birlikte kızamık ülkemize tekrar giriş yapıp artış gösterince erişkin yaş grubundan da bağışıklığı düşmüş kişilerde kızamık gördük. Dört yıl önce bununla ilgili genelge yayımladı'''' dedi.

''''ÇOCUKLARINA AŞI YAPILMALI''''

Gelen göçmenlerin aşı geçmişinin bilinmediğine dikkat çeken Ertuğrul, ''''Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarında ek bir kızamık aşısı yapılması için genelge göndermişti. Ben, göçmenler ile irtibatlı olan sağlık çalışanları ve güvenlik güçlerinin hatırlatma dozu yaptırması gerektiğini düşünüyorum. En önemlisi göçmenlerin belirlenip onların çocuklarının yapılmamış aşılarının yapılması şart. Bunu da bakanlık yapacak. Bulundukları yerlerde girişte veya barınma yerlerinde aşı yapılmalı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin de onlara götürülmesi gerekir. Kontrol edemezseniz riskle ve bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalırsınız” dedi. 

Kızamık dışında başka bulaşıcı hastalıkların da Türkiye’de görülmeye başlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Afrika’dan gelenlerde HIV virüsü bulaşma riski ile karşı karşıyayız. HIV Afrika’da çok yaygın bir şekilde görülmekte. Bu kişiler bir yolla Türkiye’ye geliyor ve hiçbir sağlık kontrolünden geçmeden giriş yapıyorlar. Bunları da kontrol etmemiz gerekir. Bunların içerisinden kaç kişi HIV pozitif bunu bilemiyoruz. Veri yok, test yapılmıyor. Sadece rahatsız olursa ortaya çıkıyor. Tüberküloz, sıtma gibi hastalıklar da sık görülmeye başlandı. Kayıtsızlık ve kuralsızlık sağlık alanında en büyük sıkıntılarından biri” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar