Sigaradan daha az zararlı zannedilen elektronik sigara hiç de masum değilmiş: Son araştırmadan korkutan sonuçlar

Sigaradan daha az zararlı zannedilen elektronik sigara hiç de masum değilmiş: Son araştırmadan korkutan sonuçlar
Son zamanlarda sigaradan daha az zararlı olduğu düşünülerek kullanılan elektronik sigaraların hiç masum olmadığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, elektronik sigaraların içeriğinde yer alan zararlı kimyasalların akciğerlerde ölümcül hasara ve damarların yapısını bozarak kalp krizi ile inme riskine zemin hazırlayabildiği söyledi.

Dünyada sigaradan ölenlerin sayısının artmasından sonra pek çok kişi daha az zararlı olduğunu düşündüğü elektronik sigarayı tercih ediyor. Bilinenin aksine elektronik sigaralarda insan sağlığı açışımdan tehdit oluşturuyor.

"ZARARLI ETKİLERİNİ DAHA YENİ GÖRMEYE BAŞLADIK"

Elektronik sigaraların normal sigaralar gibi bağımlılık yaptıkları ve binlerce zararlı kimyasallar içerdiği ortaya kondu. Bu tür ürünleri kullanan her üç kişiden biri hayatlarında hiç sigara kullanmamış kişilerden oluşuyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, hayatımızı tehdit eden sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle elektronik sigara kullanımından kaçınılması gerektiğine dikkat çekerek, “Elektronik sigaralar yaklaşık son 10 yılda hayatımıza girdi. Zararlı etkilerini daha yeni yeni görmeye başladık. Yıllar geçtikçe zararlarını daha çok tespit edebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

64ca077da468600ad4b24173.webp

KİŞİLERİ BAĞIMLI YAPIYOR

Elektronik sigaralar, geleneksel sigaralar gibi nikotin içermeleri nedeniyle bağımlılık yapma etkisine sahip. Prof. Dr. Tutluoğlu, ilk ve ikinci jenerasyon elektronik sigaraların nikotin verme sistemlerinin yeterli olmadığı için düşük nikotin içerdiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Ancak üçüncü jenerasyon ürünler geniş hazneye sahip olması nedeniyle fazla oranda nikotin içermeye başladı. Bunların yanı sıra tek kullanımlık aromatik ürünleri de kapsayan dördüncü jenerasyon ürünler oldukça küçük olmaları sebebiyle yapımlarında kaynak olarak nikotin tuzları yer alıyor. Bu ürünlerin yüksek konsantrasyonda nikotin içermeleri kişilerin bağımlı hale gelmelerine neden oluyor."

"Elektronik sigaranın konvansiyonel sigaradan daha az zararlı olduğuna dair bir bulgu olmamasına rağmen toplumda böyle bir algı var" diyen Prof. Dr. Tutluoğlu, sözlerine şunları ekledi: "Oysa sigaranın içeriğindeki zararlı maddelerin birçoğu elektronik sigara ürünlerinde de mevcut. Bu zararlı kimyasalların normal sigaradakiler kadar zararlı olduğu yapılan çalışmalarla ortaya kondu. Elektronik sigarada yer alan likid buharlaştığı zaman içeriğinde yer alan gliserol, propilen, glikol, aseton, kadmiyum, silikon, bakır, nikel ve kurşun gibi binlerce zararlı kimyasal maddenin akciğerlere ulaşmasına yol açıyor. Üstelik elektronik sigara daha fazla buhar oluşturduğu için kirletici unsurlar pasif sigara dumanına maruz kalan kişilerde alt solunum yollarını daha fazla etkileyebiliyor."

64ca077da468600ad4b2416d.webp

AKCİĞERDE ÖLÜMCÜL HASAR OLUŞTURABİLİYOR

Elektronik sigaranın günümüzde bilinen en önemli zararı, akut akciğer hasarına yol açarak hayatı tehdit etmesi olduğunu aktaran Prof. Dr. Tutluoğlu, "Bazı kişilerde, elektronik sigaranın akciğerde hava keseciklerini koruyan makrofajların işleyişini bozarak neden olduğu hasar sonucunda her iki akciğerde yaygın, ufak ve beyaz lekeler oluşuyor. Bu beyaz lekelerin patlamış mısıra benzemesi nedeniyle toplumda ‘akciğerde patlamış mısır hastalığı’ olarak adlandırılan akut akciğer hasarı, nefes darlığı ile öksürme, çok daha önemlisi hızla ilerleyen bir solunum yetmezliğiyle sonuçlanabiliyor. Bu tabloda elektronik sigara kullanan hastaların bir kısmı uzun süre yoğun bakım ünitelerinde tedavi olmak zorunda kalırken, bir kısmı ise maalesef hayatını kaybediyor” şeklinde konuştu.

Bazı ülkelerde yapılan araştırmalarda, elektronik sigara kullanan ortaokul ve lise çağı öğrencilerinde de öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi şikayetlerin arttığı tespit edildi.

20230802-elektronik-sigara-solunum-yetmezligine-neden-olabiliyor-114960-5a5a64f2628c952f75eb.jpg

VÜCUDUN DAMAR YAPISINI BOZUYOR

Elektronik sigaranın damarlar üzerinde de tahribat oluşturabildiğini kaydeden Prof. Dr. Tutluoğlu, "Yapılan çalışmalarda, elektronik sigaranın damar yapısını bozduğu ve önemli bir oranda pıhtı oluşumuna yol açtığı gösterildi. Bu tablo da felç veya kalp krizi gibi hayatı tehdit eden ciddi sorunlara zemin hazırlayabiliyor.

Elektronik sigara kullanımı doğal yoldan hamile kalmayı da zorlaştırabiliyor. Öyle ki içerisinde yer alan kimyasal maddeler kadınlarda yumurta gelişimini olumsuz etkileyebiliyor ve embriyonun rahime tutunmasını önleyebiliyor. Yapılan çalışmalarda, elektronik sigaranın erkeklerde testosteron seviyelerini azaltırken, sperm sayısı ve kalitesini de düşürdüğü tespit edilmiş" diye konuştu.

HAMİLELİK SÜRECİNDE KESİNLİKLE KULLANILMAMALI

Prof. Dr. Tutluoğlu, sigaranın yanı sıra elektronik sigaranın da hamilelik süresince kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Zira erken doğum, düşük, düşük doğum ağırlığı ve bebekte fiziksel-zihinsel gelişim bozuklukları gibi anne adayının sigara içmesi nedeniyle görülen tüm olumsuzlukların elektronik sigarayla da oluşabileceği düşünülüyor" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar