Sıfır arabalar MTV ve ÖTV'siz satılıyor! Araç almayı düşünenler dikkat!

Sıfır arabalar MTV ve ÖTV'siz satılıyor! Araç almayı düşünenler dikkat!
Sıfır arabalar MTV ve ÖTV'siz olarak satılıyor. 2022 yılında satış fiyatı sınırı 450 bin 500 lira olarak belirlendi. Vergi istisnası sunuluyor. İşte detaylar...

Otomobil fiyatlarında artış yaşandı. Yeni modellerin satışa çıkmasıyla birlikte fiyatlarda yüzde 10-15 aralığında yükseliş gerçekleşti. Bu fiyat artışları Engelli bireyleri de yakından ilgilendiriyor. Yüzde 90 ve üzerinde engeli olanlar ÖTV'siz ve MTV'siz olarak araç satın alabiliyor. Ancak burada da bir sınır belirleniyor. 2021 yılında 330 bin 800 lira olan fiyat sınırı 2022 yılı ile birlikte 450 bin 500 liraya yükseldi. Başka bir deyişle otomobil bayilerinde sıfırı 450 bin 500 lira ve altında olan otomobiller ÖTV'siz engelli aracı olarak satın alınabilecek.

1-ÖTV MUAFİYETİ NEDİR, KİMLERE VERİLİR? 

Engellilik oranı yüzde 90 veya üzerinde olan yetişkin engelliler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’nda (ÇÖZGER) ‘Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)’ ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilir.

2-ENGELLİLİK ORANI YÜZDE 90’IN ALTINDAYSA OLUR MU? 

Engellilik oranı yüzde 90’ın altında olan engellilerden engelli sağlık kurulu raporunda ‘Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir’ değerlendirmesi bulunanlardan, alınacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olan engelliler de ÖTV muafiyetinden yararlanabilir.

3-YÜZDE 90 ENGELLİ RAPORU KİMLERE VERİLİR? 

Kişinin bu raporu alabilmesi için ağır engelli kategorisine girmesi gerekir. Rapor, bu kişinin ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayıp karşılayamadığına bakılarak hastaneler tarafından verilir.

4-ENGELLİ ADINA ALINAN ARAÇLAR KİMLER TARAFINDAN KULLANILABİLİR? 

Araç sahibi olan engellinin aparatlı işlemlerde birinci derece yakınlarından TSE onayı verilen kişiler, yüzde 90 ve üzeri için engelli kişinin (birinci, ikinci ve üçüncü derece, sözleşmeli sürücü) yakınları kullanabilir.

5-ÖZEL TERTİBATLI ARAÇLARI KİMLER KULLANABİLİR? 

Engellilik derecesi yüzde 90’ın altında olan engellilerle araç sahibinin eşi, 3’üncü dereceye kadar akrabaları veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü de kullanabilir. Ama bu kişilerin aracı kullanabilmesi için aracın engelli veya bu kişiler tarafından iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurumlarca belgelendirilmesi şart.

6-ALINACAK ARAÇTA FİYAT SINIRI VAR MI? 

Motor silindir hacmine bakılmaksızın engelli araçları istisna kapsamında değerlendirilir. 2022 yılında engelliler için ÖTV muafiyeti, anahtar teslim satış fiyatı (her türlü vergiler dahil) 450 bin 500 TL’yi aşmayan araçlar için uygulanır.

7-ENGELLİLER MTV’DEN DE MUAF MI? 

Evet. Engelli hakkıyla araç alanlara Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) istisnası uygulanır.

8-ENGELLİLER ARACI KAÇ YILDA BİR DEĞİŞTİREBİLİR? 

Yeni bir sıfır araç almak için 5 yıl geçmesi gerekir. Ayrıca bu araç, 5 yıl sonra başkasına satıldığı zaman da ÖTV zorunluluğu oluşmaz.

İŞTE ÖTV'SİZ ALINABİLECEK OTOMOBİL LİSTESİ: FIAT GRUBU 

Fiat Egea Sedan ailesinin tamamı ÖTV'siz olarak alınabiliyor. Yeni Egea Cross'un sadece Lounge paketi haricindeki tamamı yine ÖTV'siz alınabiliyor. Egea Hacthback'te de Lounge paket hariç tamamı ÖTV'den muaf tutuluyor. Egea Station Wagon'da da 1.6 Multijet dizel motora sahip Lounge paket dışındakiler ÖTV'siz alınabiliyor.

TOYOTA GRUBU 

Toyota'da ise Toyota Corolla 1.5 Vision, Vision MDS ve Dream manuel vitese ÖTV'siz sahip olunuyor. Yine Toyota Yaris 1.0 Vision modeli de ÖTV'siz alınıyor.

RENAULT GRUBU 

Renault'un tüm Clio modelleri ÖTV'siz alınabiliyor. Yeni Taliant'ın da tüm modelleri ÖTV'den muaf tutuluyor. Bunun dışında Megane Sedan'ın JOY 1.3 TCe, Joy Comfort 1.3 TCe, Joy 1.3 TCe otomatik olan modelleri de ÖTV'siz alınıyor.

DACIA GRUBU 

Dacia Sandero ve Sandero Stepway’in tüm donanımları, Duster’ın Comfort 1.0 Turbo 90 bg 4X2, Comfort ECO- G Turbo 100 bg 4x2, Comfort 1.3 Turbo 150 bg EDC 4x2, Comfort 1.3 Turbo 150 bg 4x4, Comfort 1.5 Blue dCi 115 bg 4x2 donanım paketleri de ÖTV’siz alınıyor. Lodgy’nin tek paketi olan Ambiance 1.5 Blue dCi 95 hp 7 koltuklu E6DFull de ÖTV’si alınabiliyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar