SGK, EYT'de hile yapanların peşine düştü!

SGK, EYT'de hile yapanların peşine düştü!
Sosyal Güvenlik Kurumu, kâğıt üzerinde sigortalı gösterilen kişiler ile sahte işyerlerine yönelik denetimleri arttırdı. Sahte işyerlerinde çalışan adına bildiren tüm hizmetler iptal edilirken, ödenen emekli aylıkları yasal faiziyle geri alınıyor. Usulsüzlük yapanlara ise 5 yıla kadar hapis cezası veriliyor. İşte detaylar...

DENİZ DALLI / GÜNBOYU

SGK, EYT ile 2 milyona yakın kişinin emekli edildiğini açıklarken, bu gelişme sonrası bazı vatandaşların ise hileye başvurduğunu açıkladı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının ardından sahte sigortayla emekli olan ya da olmaya çalışan çok sayıda sahtekâr yakayı ele verdi. Sahte işyerlerinde çalışan adına bildirilen hizmetler iptal ediliyor.

Örneğin, üç yıl sahte sigorta yaptıran geçmişte yatırdığı primleri kaybediyor, emekli aylığı olarak aldığı bütün parayı faiziyle geri devlete ödüyor. Bu işyerlerinden bildirilen hizmetler emekli aylığı bağlama işlemlerinde dikkate alınmıyor. Emekli olduktan sonra sahte işyeri tanımlaması yapıldıysa bu hizmetler geçersiz sayılıyor.

SGK SIKI TAKİP BAŞLATTI

Sabah'ın haberine göre, SGK kâğıt üzerinde sigortalı gösterilen kişiler, sahte işyerlerine yönelik denetimleri sıklaştırırken, usulsüz yollarla devleti zarara uğratanlara göz açtırmıyor. Yapılan incelemelerde sahte sigortada birçok farklı yönteme başvurulduğu ortaya çıktı.

SAHTECİLİKTEN 5 YIL HAPİS İSTEMİ

Sahte işyeri açıp insanları sahte sigortalı yapanlar hakkında sahtecilikten 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılıyor. İşverenden sahte işyerinin açık kaldığı döneme ilişkin vergiler cezasıyla alınıyor. Yapılan soruşturmaların ardından, usulsüz işlemlerle sahte sigortalı gösterilmelerine yardımı olan, para karşılığında işyerlerinde prim yatırmadan sahte sigortalılık sağlayıp Kurumu dolandıran personel hakkında da yasal işlem yapılıyor. EYT başvurularında yapılan incelemelerde bazı çalışanların prim günleri usulsüz sigorta girişleri nedeniyle iptal ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar