Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Seçimi kazanmak istiyorsanız

Yıllardır engelli bireyler için yapılan yanlışları ve yapılması gereken doğruları elimizden geldiğince anlatmaya çalışıyoruz. Çok üzülerek söylüyorum ki, Engelliler konusunda ve sorun çözümlerinde maalesef ki son 15 yıldır bir arpa boyu yol bile ilerleme yaşanmadı ve yaşanmıyor. Bu konuda aslında 2 önemli husus bulunmakta. Birincisi engelli bireylerin sağlık konusundaki çözümleri ve ihtiyaçlarının eksiksiz olarak giderilmesi, bu çözümlere medikal (protez ve ortez) dahil. İkinci husus ise barınma yani ev ihtiyaçları. Bu iki sorun çözüldüğünde büyük oranda engelliler ve aileleri biraz daha yaşanılabilir bir hayat sürdürebilecekler.

01.08.2022 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Özellikle büyük şehirlerdeki barınma probleminin yaşanmasından dolayı düşük gelir düzeyi olan aileler ve kişiler için ev yapılacağını ve çalışmaların son aşamada olduğunuz daha önceki açıklamalarında dile getirmişti. 1 Ağustos akşamı ''''Sosyal Konut Projesi kapsamında şehit yakınları ve gazilerimiz ile emeklilerimize özel kontenjan ayıracağız. İlk defa evlenen gençlerimiz projede kota sahibi olacak'''' cümlesi ile açıklamada bulundu.

sonrası açıklamaların hiç birinde maalesef engelliler için proje yapılacağı hususunda bir konuşma olmadı. Halbuki Sayın Cumhurbaşkanımızın engelliler ile ilgili ne kadar hassas ve ne kadar duyarlı bir baba olduğunu biliyorum. Maalesef son zamanlarda engelli bireyler için yapılması gereken eksikler tamamlanmıyor, bu da engellileri ve ailelerini çok mağdur ediyor. Engelliler konusunda zayıf kalan danışmanlar, müsteşarlar ve idari bölüm amirleri acilen engelli sorunları ile ilgili yapılacak işleri sahiplenmeleri şarttır. Herkes ilgili olduğu bölümde görevini yerine getirmesi gerekli, yoksa dediğim gibi hiçbir şekilde ilerleme sağlama imkanı ne yazık ki olmuyor.

Daha önceki dönemlerden bir örnek vermek isterim. TOKİ sosyal konut projesi yaparken engelliler için %5 kontenjan ayırıyor. 1.000 konut yapılıyor ise karşılığında 50 dairesini engelli bireylere ayırıyor. Tabii ki bu 50 dairenin hepsi de engelliler için olmuyor, bunların içinde gazi ve şehit ailelerine de hak verilince sayı azalmış oluyor. Bu sayı aşağıda milyonlar ile ifade edilen engelli kişi ve ailelerine yeterli mi? Ayrıca toplu konut projesi yapıldıktan sonra, bir dahaki dönem ancak 3 ila 4 yıl geçtikten sonra oluyor. Buda engelliler ve aileleri için yaşamlarında ev sahibi olmalarındaki yıl aralığını açmış oluyor. Sizce bir engelli birey Türkiye''deki çalışma hayatını tamamlayıp emekli olabiliyor mu? Olsa bile emekli maaşı yetiyor mu?

Son açıklamalarda TOKİ Sosyal Konut yapmaya hazır denilmekte, madem TOKİ hazır ise o zaman biz de şöyle bir soru soralım TOKİ sadece ama sadece engellilere büyükşehir merkezlerinde, yatay mimari ile 2 bin veya daha fazla konut (Engelliler Sitesi) yapmaya hazır mı?

TOKİ''den bu projenin cevabını tüm engelliler merakla bekliyor olacaktır... Tabii gelir ise

Ülkemizde 12 ila 13 milyon engelli birey bulunmaktadır. Bu sayı aileleri ile birlikte minimum 20 milyon ve üzeri oy potansiyeline sahip bir kesim olarak görülebilir.

Bugün bir Engelliler Partisi kursam sadece engelliler ve ailelerinden partiye 20 milyona yakın oy çıkar düşüncesi geliyor aklıma. Bu düşüncede olan başka engelli arkadaşlarımız da illaki oluyor veya olacaktır.

ile birlikte her zaman yan yana olup, her mecrada onlar ile birlikte yol yürümenin çok daha önemli olduğunu ve hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

parti liderlerine demem o ki, ne zaman engelli bireyler için hak temelli insancıl yaklaşımların olduğu, STK''lar ile birlikte çalışılıp (projelerin sayfa sayfa dosyalarda kalmadığı) ve ihtiyaçların fazlası ile karşılandığı bir dönem ya da insanları ikna edebilecek projeler ile birlikte kendinizi iyi anlatırsanız, işte o zaman engelliler ve ailelerinden oy almak kaçınılmaz olacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları