Seçim öncesi staj ve çıraklık mağdurları hakkında flaş gelişme! Yeni bir düzenleme mi geliyor?

Seçim öncesi staj ve çıraklık mağdurları hakkında flaş gelişme! Yeni bir düzenleme mi geliyor?
Milyonların beklediği EYT düzenlemesi Meclis'ten geçerek yasalaşırken, 2 milyon 250 bin kişi de emeklilik hakkı kazanmış oldu. EYT düzenlemesi kapsamı dışında kalan staj ve çıraklık mağdurları için yeni bir gelişme yaşandı.

AYŞE ESER KUŞATA-GÜNBOYU

28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu''nda yapılan oylama ile kabul edilen EYT düzenlemesi, Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaşma sürecini tamamlamış olmasına karşın, içerdiği maddelerin EYT konusunda çok sayıda toplumsal kesimi kapsamıyor olması tartışma konusu olmaya devam ediyor. 

AKP hükümeti tarafından "Onlarca yıllık mağduriyeti kökten çözdük" ifadeleri kullanılmasına karşın EYT meselesinde mağduriyet yaşayan yüz binlerin yardım çığlıkları günden güne yükselmeye devam etmekte. 

Yasa 8 Eylül 1999 tarihinden önceki şartları kapsayarak hazırlandı denilmesine karşın 2 Şubat''ta TBMM''ye getirilen EYT düzenlemesine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda ''kademeli prim sistemi'' eklenmiş ve emeklilik için yeterli görülen 5000 prim gün sayısı 5925''e yükseltilmişti. 

Staj ve çıraklık mağdurları için  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''e soru önergesi veren Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, "Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için staja başlama tarihlerinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınması için Bakanlığımzca bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?" dedi.

Hüseyin Avni Aksoy''un Bakan Bilgin''e sorduğu soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat BİLGİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa''nın 98. Ve TBMM İç Tüzüğünün 96. Maddeleri gereğince talep ederim. 27.03.2023 Uzm. Dr. Hüseyin Avni Aksoy Karabük Milletvekili

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu''nun 5. Maddesinin(b) bendi ile 3308 sayılı Kanun da belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası bakımından sigortalı sayılmıştır. 

Ancak, uzun vadeli sigorta kollan bakımından, sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesi eşitsizliğe ve mağduriyete neden olmaktadır. 

Bu durumda; 

1 - Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin, çıraklık, kursiyerlik ve staj başlangıç tarihlerinin uzun vadeli sigorta kollarında hizmet ve sigorta başlangıcı sayılması yönünde Bakanlığımzca yürütülen bir çalışma var mıdır? 

2- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere borçlanma hakkı tanınması düşünülmekte midir? 

3- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için staja başlama tarihlerinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınması için Bakanlığımzca bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar