Seçim öncesi doları alt üst edecek karar: Artık dolar bozdurup alırken...

Seçim öncesi doları alt üst edecek karar: Artık dolar bozdurup alırken...
Seçimlere yaklaşılması ile hükümetin dolar kuru üzerindeki baskısı devam ediyor. Bu doğrultuda yeni bir karar alan Merkez Bankası, döviz bürolarında yapılan 500 bin dolar üzerindeki satışlar için yeni bir kural getirdi...

GONCA BİLGİÇ / GÜNBOYU

Yaklaşan seçimler öncesinde AKP''nin dolar kuruna çeşitli yollarla müdahalede bulunup bulunmayacağı üzerine kafa karışıklığı devam ederken, doları baskılamak için atılan adımlara bir yenisi daha eklendi.

Bu sabah itibariyle döviz alım ve satımı yapan döviz bürolarına gelen talimat 500 bin dolar üstü satışlara sıkı denetim getirdiğini ortaya koydu.

Yarın sabah itibariyle döviz büroları 500 bin dolar üstü satışlarında forum dolduracak, ilgili banka Merkez Bankası’na iletecek ve buna göre satış için onay verilecek.  Merkez Bankası yapılacak incelemeden sonra, döviz bürosuna 3 seçenekten birini sunacak. “Hayır yapamazsınız”, ” Evet Yapabilirsiniz” veya “evet yapabilirsiniz kur….. olmalıdır” şeklinde olacak.

İŞTE  O TALİMAT!

Döviz bürolarına giden o talimatta şu ifadeler yer aldı:

“Gün içinde gelen düzenleme ile yarın itibariyle spor döviz alım işlemleri öncesi TCMB web sitesindeki döviz pozisyon tablosunun doldurulması zorunluluğu uygulamaya alınmıştır.

-Bankamız için 500 bin  USD tutara kadarki işlemlerde kayıtlı telefondan form doldurup doldurmadığınız hususunda beyanınız alınacaktır.

-Forum dolduruldu ise gün içinde bankamızdan yapacağınız spot işlem tutarının 500,000 USD’yi  geçip geçmeyeceği sorulacaktır.

-Son olarak işlemin mesneti/nedeni  sorularak tevsij edici evrak talep edilecektir.

-Akabinde spot işlem bağlanacaktır.

-Tutarın 500 bin  USD üzeri olması durumunda bankamız TCMB’ye bilgi verecektir. TCMB 3 seçenekle bize dönüş yapacaktır. a-Evet, işlem yapabilirsiniz. b-Evet, işlem yapabilirsiniz  kur…. olmalıdır. c-hayır işlem yapamazsınız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar