Savaştan kaçan kadınlara taciz mesajları yağıyor

Savaştan kaçan kadınlara taciz mesajları yağıyor
Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal hareketi çok sayıda insanı evsiz bırakırken, milyonlarca kişi ise savaştan uzak bir hayat sürmek için çareyi yurt dışına kaçmakta buldu. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Ukraynalı mülteciler, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok farklı yere seyahat ederken, yapılan bir çalışma, savaştan kaçan Ukraynalı kadınların ortak sorununun taciz olduğunu ortaya koydu.

SAVAŞTAN KAÇAN KADINLAR TACİZ MAĞDURU OLDU

Ukrayna''daki savaş bölgelerinde yaşayan kadınlar beraberinde çocuklarını da alarak ülkeyi terk etmeye devam ediyor. Yurt dışında kalacak bir yeri olmayan pek çok kadın çareyi sosyal medyada bulurken, BM Mülteci ajansı ise ülkeleri taciz ve istismar konularında önlem almak için uyarıyor. Geride bıraktığımız ay İngiltere’de başlatılan ''Homes for Ukraine'' (Ukrayna İçin Evler) projesiyle hükümet, Ukrayna’dan gelecek olan mültecileri evlerine davet edenler için 350 sterlin yardım vereceğini ilan etmişti. Geride kalan 1 ayda yaklaşık 200 bin İngiltereli programa dahil olurken, bu program üzerinden ülkeye giren Ukraynalı sayısı ise yalnızca 3 bin 200''de kaldı.

SOSYAL MEDYADAN TACİZ EDİLİYORLAR

Evlerinde Ukraynalı mültecilere yer vermek isteyen birçok kişi, online olarak sisteme kayıt olabiliyor. Bunun yanı sıra Facebook gibi sosyal medya platformları da ev sahipleri ve mültecilerin anlaşma yollarından birisi olarak dikkat çekiyor. Birçok Ukraynalı kadının sosyal medya platformları üzerinden kalacak yer aramaya çalışırken tacize uğradığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı da, İngiltere’yi bu konuda uyardı ve mültecilerin taciz ve istismar edilmesinin engellenmesini istedi.

İngiliz The Times gazetesinin yaptığı araştırma, bazı İngiliz erkeklerin kadın mültecilere cinsel ilişki karşılığında evlerinde kalma şansı teklif ettiği ortaya çıktı. Gazete muhabirinin mülteciler ile ev sahiplerinin iletişim kurması için kurulan Facebook grubuna kendini Kiev’de yaşayan 22 yaşında Natalya isimli bir kadın olarak tanıtmasından dakikalar sonra haber için oluşturulan hesaba onlarca taciz içerikli mesajlar atıldı.

 

Muhabirin yayınladığı mesajlardan bazıları:

“Büyük bir yatağım var. Birlikte uyuyabiliriz”, “Sana yardım etmeye hazırım ve belki sen de bana yardım edebilirsin” şeklinde. Ayrıca gelen mesajlardan birinde açıkça cinsel ilişki teklif eden bir kişi hayır cevabına karşılık yardımcı olmayacağını söylüyor.

BM UYARDI

BM mülteci ajansı ise yaşanan taciz girişimlerine dikkat çekerek İngiliz hükümetini cinsel sömürüyü durdurmak amacıyla önlem alması konusunda uyardı. Mültecilere evini açan vatandaşların detaylı araştırmaya tabi tutulduğunu belirten yetkililer ise sabıka kontrollerinin bile aksatmadan yapıldığını aktardı. Araştırmacılar ise birçok tacizcinin cezai suçlama veya mahkumiyet ile karşı karşıya kalmadan hayatını devam ettirdiğini belirtiyor.

İNGİLİZLER PROGRAMI BÖYLE SAVUNUMŞTU

Bir hükümet sözcüsü ise daha önce bu konuda yaptığı açıklamada, programın herhangi bir güvenlik açığına sahip olmadığını belirtmiş, "Hayata geçirdiğimiz ''Homes For Ukraine'' planımızı, yerinde güvenlik önlemleri alacak şekilde tasarladık. İçişleri Bakanlığı, bir sponsorun evindeki tüm yetişkinlerin yanı sıra Ukrayna''dan başvuranlar üzerindeki kontrolleri tamamlamadan vize vermeyecektir" ifadesinde bulunmuştu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar