Sağlık Bakanlığı 38 bin personel alımı yapacağını duyurdu

Sağlık Bakanlığı 38 bin personel alımı yapacağını duyurdu
Yeni yasaya göre, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek.

Yeni yasayla birlikte, serbest diş tabipleri ağız ve diş sağlığı merkezlerinde istihdam edebilecek ve bu sayı birden fazla olamayacak şekilde düzenlendi. Kanunla, personel temininde zorluk çekilen bölgelerde istihdamı teşvik etmek amacıyla sözleşmeli personel pozisyonu 27 binden 36 bine yükseltilecek.

EBELERİN GÖREVİNE İLİŞKİN YENİ DÜZENLEME

Yeni kanunla, ebelerin görevleri ve sorumluluklarına ilişkin düzenlemeler yapıldı. Ebeler, normal ve riskli doğumların tıbbi bakımını sağlamak, kadın sağlığını korumak, üreme sağlığı ve çocuk bakımı konularında danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunmak gibi görevler üstlenecekler. Gebelik takibi ve gerekli muayene ve değerlendirmeleri yapma gibi sorumlulukları da bulunacak olan ebeler, normal doğumları gerçekleştirecek ve normal doğum sırasında gerekli tıbbi müdahaleleri yapacaklar. Ayrıca, kanunla acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına da sosyal pediatri yan dal uzmanlık yapma imkânı tanındı.

Sağlık alanındaki düzenlemeler kapsamında, beşeri tıbbi ürünler ve tıbbi cihazlar için insanlar üzerinde yapılan araştırmaların Sağlık Bakanlığı izni ve etik kurul onayı gerektirmesi sağlandı. Aynı şekilde, kozmetik ürünler için yapılan çalışmalar da belirlenen etik kurul onayının ardından izin alınarak başlatılacak. Eczanelerde yapılacak denetimlere eczacılar da dahil edildi. Ayrıca, sağlık kurumları ve rehabilitasyon tesislerinde çalışan personele ek ödeme yapılması usul ve esasları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek.

YAN DAL UZMANLARI İÇİN EK ÖDEME

Uzman tabipler için yan dal uzmanlığını teşvik etmek amacıyla ek ödeme miktarı artırıldı. Ek ödemeler, disiplin cezası alınmamış olma şartına bağlandı ve ceza alanlara belirli süreler boyunca yapılmayacak şekilde düzenlendi. İlaç analizlerinin ruhsatlandırmadan sonra yapılacağı düzenlendi, ilaç ticaretindeki ruhsatname tarifelerinde değişiklik yapılacak. Üniversiteler, sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerini eğitim hastaneleriyle birlikte yürütebilecek. Öğretim elemanlarına ek ödeme yapılabilmesi için hizmet sözleşmesi akdedilmesi şartı getirildi.

AİLE HEKİMLERİNE DESTEK ÖDEMESİ YAPILACAK

Sözleşmeli aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına halk sağlığının geliştirilmesine ve birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılmasına destek olmaları için destek ödemesi yapılacak. Hastanelerde kurulacak koordinasyon kurulu, disiplin cezası gerektiren fiilleri tespit edecek ve bildirecek. Ayrıca, birlikte kullanılan hastanelerde hizmet birimleri arasında koordinasyonu sağlamak koordinasyon kurulunun görevleri arasında yer alacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar