Sabah namazının kazası ne zaman kılınır?

Sabah namazının kazası ne zaman kılınır?
Sabah namaz vaktini kaçıran müslümanlar, 'Sabah namazını ne zaman kılınır?' merak ediyor.

Diyanet İşleri’nden alınan bilgilere göre sabah namazı kılmak isteyen müslümanların sabah namazı vakti imsakla başlayıp, güneşin doğmasıyla biter.  Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) ''Her kim sabah namazını kılarsa o kimse Allah''ın C.C koruması altındadır'' buyurur. Sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınması mümkün değildir. Kazası ise öğle vaktinden önce kılınmalıdır. 

SABAH NAMAZININ KAZASI NE ZAMAN KILINIR?

Sabah namazı farzının kazasının kılınması için en doğru olan zaman; güneş doğduktan 45 dakika sonra başlamakta olup öğle vakti saatine 45 dakika kala sona erer. Bu süre aralığında sabah namazı kazası sünneti ve farzı ile kaza edilerek kılınabilir.

SABAH NAMAZININ KAZASI NASIL KILINIR?

Kaza namazı kılacak olan kişi olarak, kılacağı namazın niyetini etmesi gerekir. Fakat üzerinde çok sayıda kaza namazı varsa, geçmiş namazları kaza ederken, "Vaktinde kılamadığım ilk sabah/ ilk öğle/ ilk ikindi/ ilk akşam/ ilk yatsı namazını kılmaya" şeklinde niyet edebileceği gibi, " kılamadığım son sabah/ son öğle/ son ikindi/ son akşam/ son yatsı namazını kılmaya" şeklinde de niyet etmelidir.

Kur''an''da vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi ile ilgili olarak açıklama bulunmamakla birlikte, Hz. Peygamber (s.a.s.) vaktinde kılamadığı namazları kaza etmiş ve ashabına da tavsiye ettiği rivayet edilir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), "Kim namazı unutursa veya uyuyup kalırsa hatırlayınca onu kılsın. Onun keffâreti ancak budur." (Buhârî, Mevâkîtü''s-Salât, 37; Müslim, Mesâcid, 315) buyurmuştur. Ayrıca Hayber Fethinden dönerken, bir yerde konakladıklarında uyuyakalmışlar ve vaktinde kılamadıkları sabah namazını güneş doğduktan sonra kaza etmişlerdir (Müslim, Mesâcid, 309).

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar