Amerika ile Rusya ilişkileri gerildi: Putin yönetiminden Harris ve Zuckerberg kararı

Amerika ile Rusya ilişkileri gerildi: Putin yönetiminden Harris ve Zuckerberg kararı
Zaten gergin olan ABD-Rusya ilişkileri, 24 Şubat'ta Rusya tarafından başlatılan işgal operasyonu ile adeta kopma noktasına geldi. Daha önceki konuşmalarında Putin için 'savaş suçlusu' ifadesini kullanan ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya yeni bir destek paketi duyurdu. Bu gelişme üzerine harekete geçen Putin yönetimi, Kamala Harris ve Facebook kurucusu Zuckerberg de dahil olmak üzere pek çok isim yeni bir karar aldı.

ABD-RUSYA ARASINDA İPLER KOPTU: ÇOK SAYIDA İSMİ MEN ETTİLER!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''in Ukrayna üzerinden başlayan restleşmesi devam ediyor. Birbirlerine yönelik suçlayıcı açıklamalar yapan iki lider, bu kez ABD''nin Ukrayna''ya karşı açıkladığı son destek paketi nedeniyle karşı karşıya geldi. ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray''da düzenlediği basın toplantısında Ukrayna hakkında aldıkları yeni kararlara ilişkin açıklama yaptı. Konuşmasına Ukrayna''daki savaş suçlarını ortaya çıkaran ekiplere teşekkür ederek başlayan Biden, “Putin, acımasız ve kanlı savaşından sorumlu. Rus kuvvetleri, arkalarında korkunç bir kanıt bırakarak Kiev''den geri çekildiler ve bunu hepimiz gördük. Bu noktada Ukrayna''da sahada olan ekiplere borçluyuz. Onlar Ukrayna''ya ve halka karşı vahşetlerin ve savaş suçlarının bu kanıtlarını ortaya çıkardılar" dedi.

PAKETİN KAPSAMINI AÇIKALDI

ABD ve müttefiklerinin Ukrayna’nın ihtiyaç duydukları silahları sağlamak için mümkün olduğunca hızlı hareket ettiğini ifade eden Biden, Ukraynalıların uluslarını savunmak için teçhizata ihtiyaç duyduklarını vurguladı.Ukrayna''ya 800 milyon dolarlık ek savunma yardımı sağlayacaklarını söyleyen Biden, "Geçen hafta, Ukrayna''ya ihtiyaçlarına cevap veren ve Donbass bölgesini desteklemek için uyarlanmış bir teçhizat içeren 800 milyon dolarlık bir güvenlik yardımı paketi imzaladım" dedi. Biden, 800 milyon dolarlık yardım paketinin ağır topçu silahları, düzinelerce obüs ve obüslerle birlikte kullanılmak üzere 144 bin mermi mühimmatı içerdiğini söyledi.

500 MİLYON DOLAR DAHA

Biden, Ukrayna''ya yeni yardımlar çerçevesinde ayrıca ABD''den Ukrayna hükümetine 500 milyon dolarlık ek yardım paketini açıkladı. Biden, "Ukrayna''nın savaş alanındaki direnişini güçlendirmenin yanı sıra, Ukrayna halkına da desteğimizi gösteriyoruz. Bugün ABD, Ukrayna hükümetine doğrudan ekonomik yardım olarak 500 milyon dolar daha sağlamayı planladığını duyuruyor. Bu, Ukrayna''ya toplam ekonomik desteğimizi son 2 ayda 1 milyar dolara getiriyor" dedi. Biden, Ukrayna için yeni finansman paketinin onaylanması için gelecek hafta Kongre''ye resmi olarak talepte bulunacağını söyledi.

RUSYA''NIN YANITI SERT OLDU

ABD ve Kanada’nın yaptırımlarına karşılık veren Rusya, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Meta''nın CEO''su Mark Zuckerberg''in de aralarında olduğu 29 ABD vatandaşı ile 61 Kanada vatandaşı hakkında yaptırım kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yaptırım listesinde Harris ve Zuckerberg’in yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken''in eşi, Beyaz Saray Genel Sekreteri Ron Klain, Beyaz Saray Kabine Sekreteti Evan Ryan, Savunma Bakanı Yardımcıları ve ABD Genelkurmay Başkanlığından bazı üst düzey yöneticiler bulunuyor. Bakanlık, ABD’li yetkililere ve kişilere yönelik yaptırım kararını ABD’nin Rusya’ya karşı aldığı yaptırım kararlarına misilleme olduğuna dikkat çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar