RTÜK'ten Kızılcık Şerbeti'ne akıl almaz ceza: Sebebini duyan ‘yok artık’ dedi

RTÜK'ten Kızılcık Şerbeti'ne akıl almaz ceza: Sebebini duyan ‘yok artık’ dedi
RTÜK yine kanallara ceza yağdırdı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından verilen cezaları paylaştı. RTÜK, daha önce yayın durdurma cezası verdiği Kızılcık Şerbeti'ne flaş bir ceza verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bir kez daha televizyon kanallarına ceza yağdırdı. Üst kurul, TV programlarında AKP'ye ve ittifak ortağı MHP'ye yönelik yorumlar ve "Kızılcık Şerbeti" dizisindeki ürün yerleştirme sahnesi gerekçesiyle NOW TV (eski adıyla FOX), Show TV, TELE 1, Flash Haber ve TGRT'ye çeşitli cezalar verdi.

20230518-kizilcik-serbeti-fragman-581974-6dd82a00f7787fee3d83-001.jpg

KIZILCIK ŞERBETİ'NE FLAŞ CEZA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), "Show TV" kanalında yayımlanan "Kızılcık Şerbeti" dizisine, usulsüz ürün yerleştirmesi yapılan sahneler nedeniyle idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Üst Kurul, vatandaşlardan gelen, "dizideki başörtülü kadınlara yaptırılan İsrail menşeili ürün reklamlarıyla ilgili" şikayetler üzerine "Kızılcık Şerbeti" dizisi hakkında hazırlanan izleme raporunu detaylı olarak ele aldı.

3524713-1920x1080-001.jpg

"AŞIRI VURGU" CEZASI

Oluşturulan diyalogların abartılı şekilde ürünü överek ön plana çıkartmasını yasa ihlali olarak kabul eden RTÜK, 6112 sayılı Yasa'da geçen "Ürün yerleştirmede, ürün veya hizmetlerin kiralanması veya satın alınması doğrudan teşvik edilemez ve ürüne aşırı vurgu yapılamaz" hükmünü ihlal eden Show TV'ye idari para cezası uyguladı.

3621319-1920x1080.jpg

NOW TV'YE 2 CEZA

Üst Kurul, yayın kuruluşu NOW TV'nin, Ana Haber Bülteninde "Çökmeköy" başlığı ile sunulan haberinde yayıncılık ilkesi ihlali olduğunu öne sürdü. Kurul, haberde yer alan bilginin "doğruluğu araştırılmadan çarpıtma ile verildiği" iddiasıyla yayıncı kanala idari para cezası verdi.

İkinci ceza ise "Merve Yıldırım ile Benden Söylemesi" isimli programdan dolayı geldi.

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı avukatlarının başvuru dilekçesi üzerine inceleme başlatan RTÜK, "MEB Çocukları Kime Teslim Edecek" başlığı ile verilen haber sonrasında "doğruluk ilkesine aykırı yayın" savıyla kanala % 2 para ceazsı verdi.

TELE 1'E DE CEZA

Üst Kurul, Tele 1'de yayınlanan "Gerçeğin İzinde" isimli tartışma programında Gazeteci Rıza Zelyut'un, AKP’nin ülkeyi etnik ve dinsel kimliklerden yararlanarak kamplara böldüğü eleştirisi nedeniyle kanala “doğruluğa aykırı” yayından %2 para cezası verdi. TELE 1’e ayrıca “milli duyguları incitecek” sözler nedeniyle de % 2 para cezasına hükmedildi.

DEM PARTİ'Lİ VEKİLİN İFADELERİ FLASH HABER'E CEZA GEREKÇESİ OLDU

Üst Kurul, Flash Haber'de "Serbest Kürsü" programına katılan DEM Parti Milletvekili Ali Bozan'ın "Diyoruz ki biz Kürdistan'da kendi adaylarımızla seçime gireceğiz.", "Kürdistan'da kendi belediyelerini, kazanımlarını korumak, Türkiye'de AK Parti-MHP faşizmini geriletmek için CHP'nin adaylarına destek verildi" şeklindeki sözlerinin 6112 sayılı Yasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü.

"Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz" hükmü gerekçesiyle kanala 3 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası verildi.

RTÜK, mahkemenin verdiği yayın yasağına uymayan TGRT Haber ile "Cumhurbaşkanlığı kurumunu hedef göstererek eleştiri sınırlarını aşan yorumlar" gerekçe gösterilerek TV 52'ye de yaptırım uyguladı.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar