Roka hangi hastalıklara iyi gelir? Faydaları nelerdir

Roka hangi hastalıklara iyi gelir? Faydaları nelerdir
Roka, bilimsel adıyla Eruca vesicaria olan, Brassicaceae ailesine mensup bir bitki. Ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştiriliyor. Rokanın yeşil renkte ve dişli kenarlı yaprakları, sağlık açısından pek çok faydası bulunuyor.

İçerdiği zengin A, C, ve K vitaminleri, folat ve demir sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kemik sağlığının korunmasına ve kansızlık problemlerinin önlenmesine katkı sağlar.

Ayrıca antioksidanlar ve flavonoidler bakımından zengin olan roka, kanser riskini azaltır. Roka sıklıkla salata yapımında tercih edilir ve genellikle zeytinyağı, limon ve tuz ile basit bir salata olarak hazırlanır. Roka, salatalarda olduğu gibi pizza, makarna sosları ve sandviçlerde de kullanılıyor. Özellikle İtalyan mutfağında sıkça kullanılan roka, yemeklere lezzet katar.

Rokanın sağlık açısından faydaları şunlardır:

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Roka, antioksidanlar ve C vitamini gibi bağışıklık sistemini destekleyen bileşikler içerir.

Sindirim Sağlığını Destekler: Roka, lif açısından zengindir ve sindirim sistemi sağlığını destekleyerek kabızlığı önler.

Antioksidan Bakımından Zengindir: Antioksidanlarla dolu olan roka, serbest radikallerle savaşarak sağlıklı hücrelerin korunmasına yardımcı olur.

Kanserle Mücadele Eder: Rokada bulunan glukosinolatlar gibi bileşikler, kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye ve kanserli hücreleri öldürür.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar