Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Robotel.org web sitesi

Biz de bu eğitimin karşısında aldığımız bağışla birlikte kendi sistemimizi ilerletmeye çalışıyoruz. Bazı kurumlarla da kampanyalar düzenliyoruz. Örneğin Farma kurumuyla farkındalık ile doktorlara farkındalık kampanyası. Başka bir zaman kongreye gidip ortopedist'lere, cerrah'lara ve kongrede çocuk doktorları'na paylaştığınız zaman aslında inanılmaz bilinirliğiniz artıyor. Ama aynı zamanda Paradoks çünkü birçok bekleyen çocuğumuz da var, bizim bir taraftan bilinirliliğimiz artarken bir yandan da gönüllülüğü artırmamız gerekli. Ne zaman bir ekranda, gazete de, radyo da ve televizyon da yer alsak bu sefer talepler artıyor. Bekleyen yüzlerce çocuğumuz var o tarafta da gönüllü ihtiyacımız var. Aktif ve inisiyatif alan özellikle tasarım çalışmasında bulunabilecek ve takım olarak çalışabilecek, bazen de bireysel olarak çalışabilecek gönüllüye çok ihtiyacımız var. Kendi çapımızda ufak bir başarı hikayesi oluşturmuş olduk. Çünkü Global de de bir örnek teşkil ettik. Biz ilk tanıştığımızda grup 500 kişiden oluşmaktaydı, bütün dünyada bir network ağ ile '' Enable the Future '' Amerika'da bir vakıf oldu. Resmi olarak Türkiye'deki ayağı olduk ve 3 yıldır dünyada da örnek gösteriliyoruz. Amerika'da konuşmalara çağırılıyoruz fakat bütçe ayıramadığımız için gidemiyoruz ama online katılıyoruz.

Dünyada çok yeni bir şey olan üç boyutlu yazıcılarla protez yapmak için bile hala protez kavramı tartışılıyor. Çünkü bizim yaptığımız mekanik sistemler protez değil. Biz protez demiyoruz neden demiyoruz çünkü protez dediğiniz zaman birtakım standartlara tabii siniz medikal araç alıyorsunuz. Onun dayanıklılığı, malzeme dayanıklı, sürekli kullanıma ve bir sürü parametreleri var. Biz o parametreleri üç boyutlu yazıcılarla karşılayamıyoruz. Bütün dünyada böyle bir durum söz konusu dolayısıyla üç boyutlu yazıcılarla yapılan yardımcı aletler için yeni standartların yazılması lazım. Dünyada yeni olduğu için de daha henüz Türkiye'de de oturmamış sistemler var ve yavaş yavaş oturacak. Biz bir yandan da bu tartışmanın  bir parçası olarak savunuculuğunu yapmaya çalışıyoruz. Çünkü biz bu 'oyuncakların' yaptığımız ellere oyuncak diyorum bir yandan çocuklara fiziksel desteğin dışında sosyal ve psikolojik desteğini de fark ettik yol içerisinde, bir baktık sadece kavrama hareketi yaparak onların hayatlarını kolaylaştıramıyor. Bu eller ile yemek yemek, bisiklete binmek, bardak tutmak, toprak da oyun oynamak bunları yapabiliyorlar. Hayal ettikleri kahramanlar, temalar, renkler, şekiller onları oyuncak gibi yaptığınızda bir çocuk okula gittiğinde benim İronman elim var, benim Darkman elim, benim Elsa elim var, benimki Thor diye gururla  paylaştığı zaman kendilerini de eksik değil farklı ve güçlü bireyler olarak hissetmeye başlıyorlar. Yarattığı etki önemli bir faktör dolayısıyla işin o tarafında da bir yandan savunuculuk yapıyoruz.

Robotel.org web sitemiz var. Herkes nereden destek olabileceğini nereden gönüllü olabileceğinizi, nereden başvuru yapabileceğini öğrenmek için adres hepsi için burası. İster finansal destek için, ister emek vermek, ister bir ucundan tutmak isteyip siteden gönüllü formu ve dernek banka hesap bilgileri mevcut oradan girebilirler. Herhangi bir aileye ulaşırsak başvuru yapmak isteyen de oradan talep formunu doldurmak suretiyle işlemi tamamlayabilirler. Tamamen sadece site üzerinden başvurular alınıyor. Başvuru yapan aileler formu doldurarak sisteme kayıt oluyor. Orada da bir bekleme süreci maalesef yaşıyoruz çünkü biz dernek olarak belirli bir miktarda sadece el yapabiliyoruz.

Bize başvuran aile, talep veya gönüllü formunu dolduran gönüllülerimizle eşleştirmeye çalışıyoruz ve misyonumuz bu. Onun dışında altını çizmek isterim ki biz sadece el yapıyoruz şu anda bir Medikal firma veya Protez firması değiliz tasarımcı ekibiz. Yaptığımız elleri herhangi bir biyonik, kas ve sinir sistemine bağlanma durumu yok. Tamamen mekanik ve çocukları böyle çırt çırtlar ile oyuncak gibi takıp kavram temel hareketlerini yapan mekanik eller. Parmakları ayrı ayrı çalışmıyor. Bir düğme ilikleme gibi komplike bir işlem yapmıyor. Çocukların önceliği var ama yetişkinler de hizmet veriyoruz. Başvurular sonları sıralamada çocuklardan sonraya alıyoruz. Çocuklarda da 5,5 yaş sınırımız var daha küçüklere henüz yardımcı olamıyoruz hem motor becerileri hem beyin gelişimi açısından beş buçuk yaş çocuk gelişim uzmanları tarafından tavsiye edilen başlangıç. O yaştan itibaren de başvuran çocuklara yenilenmek kaydı ile gerekiyor ise bazen 6 ayda bir bazen senede bir bazen bir buçuk senede bir yenileyerek mekanik eller sağlıyoruz.

                         

                                            

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları