Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Renkler ve çocuk psikolojisi

Renkler çocukluğun en parlak yönüdür. Çocuklar tüm renkleri severler ve her zaman renklere ilgi gösterirler. Bununla birlikte, çocukların tepkileri yetişkinlerinkinden farklıdır. Eğer çocuklarla iletişim kurmak istiyorsanız, renkler sizin iletişim aracınız olacaktır. Ancak renklerin dilini doğru kullanmanız gerekiyor. Çocuklar, büyüdükçe genişleyen ancak kısıtlı sayıda bir renk yelpazesine sahiptir.

Renkler, çocukların ilk ayırt edebildikleri karakteristik özelliklerdir. Bebekler 6 hafta ile 2 aylık arasındaki dönemde bu durum radikal değişikliklere uğrar. Çocuklar ilk önce kırmızı rengi algılar. Daha sonra diğer canlı renkleri, en son sarı rengi algılamaya başlarlar.

Aydınlık, parlak renkler küçük çocukların dikkatini çeker. Çok sayıda araştırma, yaş ile birlikte çocukların da renk tercihlerinin değiştiğini kanıtlamaktadır. 10 yaşından küçük pek çok çocuk, en sevdikleri renk sorulduğunda kırmızı veya pembeyi sevdiklerini söylerler. Ama 10 yaşından büyük çocuklar artık maviyi tercih eder. Biz bunun sebebinin; gelişimin doğal bir süreci olmasından ve renklerin artık onlar için farklı ruh hallerini ifade edebilmesinden kaynaklandığını düşünürüz.

Renk seçimleri cinsiyet ile sıkı bir ilişki içindedir. Çok sayıda araştırma kızların en çok pembe, mor ve lilayı; erkeklerin ise siyah ve koyu renkleri tercih ettiklerini göstermektedir. Bu durumda şöyle bir soru ortaya çıkıyor: Acaba çocukların bu tercihleri doğuştan mı yoksa sonradan edinilen bir şey mi? Yetişkinler küçük kızların ve erkeklerin kıyafet ve oyuncaklarını seçerken onları belirli renklere yönlendiriyorlar. Bu durum ailelerin ve toplumun yönlendirmesiyle oluştuğu düşüncesi daha doğru bir yaklaşım gibi görünmektedir.

Acaba oyuncakçılar bu sorunun cevabını yanıtlayabilirler mi? Oyuncakçılara gittiğinizde, satışlarını arttırmak ve çocukların ilgisini çekebilmek için renkleri nasıl çocukların tercihlerine göre kullandıklarına şahit olacaksınız. Benzer şekilde, yetişkin ürünleri üretimi yapan şirketler de benzer stratejiler izliyorlar. Ürünlerin belirli özelliklerini renkler yardımıyla vurgulamaya çalışıyorlar.

Renklerin anlamları sayesinde belirgin özellikleri ön plana çıkarmaktan bahsettiğimizde, cinsiyet yalnızca bir örnek olarak karşımıza çıkar. Eğer canlı renklerle paketlenmiş bir ürün görürseniz, satıcıların çocukları etkilemek istediğini ve onların hedef kitle olduklarını gözler önüne serdiklerini anlayabilirsiniz. Kimi aileler satıcıların çocukların hisleriyle oynadıklarını düşünüyorlar.

Renkler çocuklar ve gençler için pek çok anlam ifade eden uyaranlardır. Bu anlamlar farklı şekillerde kullanılır ve farklı sonuçlar doğurur. Yalnızca satıcıların renkleri çocukların ilgilerini çekmek için kullandıklarını düşünmeyin. Renkleri siz de çocukları motive etmek ve orijinal şeyler üretmek için kullanabilirsiniz.

İlk önce, çocukların renkleri nasıl bildiğini düşünün. Onlar renklerin isimlerini bilmeden önce, renkleri birbirinden ayırt etmeyi öğrenirler. Çocuklar renklerin adlarını 2 ile 5 yaş arasında öğrenirler. Bu konuda kızlar genellikle erkeklerden daha hızlıdır. Tabi ki tüm çocuklar birbirinden farklıdır ve gelişimleri farklılıklar gösterir.

Eğer çocuklarınıza renkleri ayırt etmeleri konusunda yardımcı olmak istiyorsanız, çeşitli nesneleri renkleriyle birlikte öğretmeye çalışın. İşte bir çocuk için bazı tipik çağrışımlar: Örneğin Sarı , muz, limon, güneş, Kırmızı - elma, domates, Mavi - kot pantolon, gökyüzü , Yeşil - bezelye, çimen, yaprak , Gri - fil, Kahverengi - ayı, odun  gibi ...

Araştırmalar, bir çocuğa mavi bir elma gösterilip bunun ne olduğunu sorulduğunda, cevaplamasının uzun bir süre aldığını göstermektedir. Tabi ki eğer küçük çocuklarla iletişim kurmak isterseniz, ne olacağını biliyorsunuz. Mavi bir elma onlara komik gelecektir. Bu da, bir çocuğun mizah duygusunun geliştiğinin, bir palyaçonun veya yanlış şeylerin onlara gülünç geldiğinin kanıtıdır.

Bir çocuğun renkleri tanıyabilmesi, onun yeni bilgiler öğrenebilmesine yardımcı olur. Aileler her zaman çocuklarına öncelikli olarak kendi güvenliklerini sağlayabilmelerini öğretirler. Renklerin belirgin özelliklerini vurgulayarak, çocukların neyin tehlikeli olduğunu hatırlamalarını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz büyüdüğünde de, renkleri eğitimleri için kullanmaya devam edebilirsiniz. Kimi araştırmalar, dikkat problemi olan çocukların yapmaları gereken şeyleri renkler sayesinde daha iyi yapabildiklerini göstermektedir

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları