Ramazana sayılı günler kala: Et ve Süt kurumu kıyma ve kuşbaşı fiyatını açıkladı!

Ramazana sayılı günler kala: Et ve Süt kurumu kıyma ve kuşbaşı fiyatını açıkladı!
Et ve Süt Kurumu, yaklaşan Ramazan öncesinde kıyma ve kuşbaşı fiyatlarını açıkladı. Buna göre kooperatif marketlerde 1 kilo kıyma 140 TL, kuşbaşı eti 150 TL’den satılacak.

Ramazan zamlarla birlikte geldi. Ramazanda en çok öne çıkan ise kırmızı et ve pide zammı oldu. Kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışın ardından Et ve Süt Kurumu, fiyatlarını piyasaya göre düşük tuttu.

Et ve Süt Kurumu, Tarım Kredi Kooperatifleri ile bir protokol imzaladıklarını açıkladı. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, kooperatif marketlerde 1 kilo kıymanın 140 TL’den kuşbaşı etin 150 TL’den satılacağını söyledi.

Investing.com’da yer alan habere göre Kayhan, Türkiye genelinde Tarım Kredi Market zincirleri ile imzalanan protokol kapsamında bugünden başlayarak verilen ürünlerin miktarını aylık minimum 600 tona çıkararak MAP (modifiye atmosfer paketleme) ambalajlı 1''er kilogramlık kıyma ve kuşbaşı vereceklerini belirtti.

MİNİMUM 2 BİN 400 TON KARKAS ETİ VERİLECEK

İstanbul''da faaliyet gösteren ve kasap reyonu olan market zincirlerine aylık minimum 2 bin 400 ton karkas eti verilecek. Et ve Süt Kurumu Başkanı Mustafa Kayhan, bu marketlerin Ramazan ayı boyunca 1 kilogram kıymayı 190 TL, kuşbaşı eti 210 TL’den satacaklarını taahhüt ettiklerini açıkladı.

“SON BİR İKİ GÜNDE 20-30 LİRALIK ARTIŞ OLDU”

Yılbaşından itibaren sürekli zamlanan kırmızı et fiyatlarında yaşanan deprem felaketinin ardından seri zamlar görüldü. Et ve Süt Kurumu Başkanı Mustafa Kayhan, bu durumun maliyetle açıklanmasının mümkün olmadığını, spekülasyonların etkili olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

Depremden sonra iki gün içinde fiyatlarda 30-40 liralık yükseliş oldu. Bunu maliyetle açıklamak mümkün değil. Son bir iki günde de 20-30 liralık artış oldu. Bunu da maliyetle açıklamak mümkün değil. Bunları spekülatif artış olarak değerlendiriyoruz ve mücadelemiz bu yöndedir. Stratejimiz de şudur, biz her müdahalemizde çiftçinin üretim maliyetini dikkate alıyoruz. Hiçbir tedbirde, çiftçinin gelir kaybına uğrayacağı aksiyona girmiyoruz. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişci''nin de talimatı bu yöndedir. Üretim maliyetine göre fiyat politikası belirliyoruz. Bugün karkas ette belirlediğimiz gibi. Kamuoyumuz müsterih olsun, yaptığımız tüm operasyonların temel amacı kamu yararıdır. Bizim görevimiz fiyat dengeleme ve düzenleme politikasıdır."

“KIYMA 119 TL, KUŞBAŞI 129 TL”

Kurumun web sitesinde açıklamasına yer verilen Başkan Mustafa Kayhan, ESK''deki fiyatlar hakkında şöyle dedi:

"Türkiye''de kırmızı etin üçte biri İstanbul''da tüketiliyor. Bu etin de büyük çoğunluğu Anadolu''dan gidiyor. İstanbul pazarına yoğun arz sağladığımız zaman Anadolu''da da rahatlama olacaktır. Lojistik maliyeti de fiyata eklenmemiş olacaktır ve dolayısıyla fiyatlar makul seviyeye dönecektir.

Ayrıca yurt genelinde Tarım Kredi Market zincirleri ve ESK satış noktalarının da makul fiyatla ürün sağlaması da bu sürecin önemli bir parçası olacaktır. ESK''nin piyasaları takip ve ihtiyaç nispetinde ürün ikame operasyonları fiyat istikrarı sağlanıncaya kadar devam edecektir. ESK de kendi satış noktalarında satışa sunulan kıyma ve kuşbaşı miktarını iki katına çıkaracaktır. ESK fiyatları da kıyma için 119 lira, kuşbaşı için 129 lira olarak belirlenmiştir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar