Prostat kanserinde bu yöntem popülerleşti! Uzman isim 50 yaşından sonra yapılmalı diyor

Prostat kanserinde bu yöntem popülerleşti! Uzman isim 50 yaşından sonra yapılmalı diyor
Doç. Dr. Serdar Yalçın, “akıllı biyopsi” yönteminin tekrarlayan biyopsileri önlediğini ve giderek daha çok tercih edildiğini söyleyerek, 50 yaş üzerindeki erkeklerin prostat kanseri taraması yaptırmaları gerektiğinin altını çizerek söylüyor.

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Yalçın, “Akıllı Prostat Biyopsisi” olarak bilinen “Füzyon Biyopsi” yönteminin prostat kanserinde yüksek doğruluk ve güvenilirlik oranlarıyla tanı koyduğunu söyledi.. Yalçın, kanser şüphesi olan hastalarda prostat spesifik antijen (PSA) denilen prostat kanseri tarama testine göre kan değerlerinde yükseklik, parmakla yapılan rektal muayenede ve MR ile elde edilen sonuçlarda şüphe bulunması halinde üroloji uzmanları tarafından prostat biyopsisi önerilmesi gerektiğini ifade etti

“PSA TARAMALARI 50 YAŞINDAN SONRA YAPILMALI”

Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Serdar Yalçın, ölüm nedenlerinin de başında geldiğini belirterek, tarama yöntemleriyle erken teşhis edildiğinde tedavi başarısının yüksek olduğunu ifade etti.

Kan örneğiyle bakılan PSA testiyle prostat kanserinin erken tanısı mümkün olduğuna değinen Doç. Dr. Serdar Yalçın, “Bu testin kullanılmaya başlamasıyla birlikte prostat kanserine bağlı ölüm oranlarında azalma görülmeye başlamıştır. Fakat kanser dışında da yükselebilmesi bu testin özgüllüğünü ve duyarlılığını düşürüyor” ifadelerini kullandı.

“DOĞRULUĞU VE HASSASİYETİ YÜKSEK “AKILLI BİYOPSİ” YÖNTEMİ”

Günümüz tıp teknolojisinin gelişen yöntemlerinden biri olan ve halk arasında ‘Akıllı Biyopsi’ olarak bilinen MR Füzyon Prostat Biyopsi’sine değinen Doç. Dr. Serdar Yalçın, “Bu yöntemde ileri teknoloji bir cihaz ve özel bir yazılım kullanılıyor. MR yapılıyor ve görüntüleri incelenerek prostattaki kanser şüphesi olan odaklar işaretleniyor. Bu odaklardan milimetrik hassasiyetle alınan MR ve ultrason görüntüleri füzyon esası ile birleştiriliyor ve bir navigasyon sistemi ile biyopsi yapılabiliyor” diye konuştu. (İHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar