Prof. Gürüz açıkladı: Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı koruyor

Prof. Gürüz açıkladı: Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı koruyor
Prof. Dr. Gürüz, Türkiye'de de görülmeye başlanan maymun çiçeği virüsünden geçmişte çiçek aşısı olanların yüzde 85'e kadar koruyabileceğine dikkat çekti.

Ege Üniversitesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz, dünyayı etkisi altına alan maymun çiçeğinde, çiçek hastalığına benzer şikayetlerin daha hafif seyrettiğinin altını çizdi. Prof. Gürüz, yıllardır bilinen maymun çiçeğine karşı tüm insanlığın Covid-19 salgınının ardından daha duyarlı hale geldiğini hatırlattı. Geçmişte çiçek hastalığının dünyayı kasıp kavurduğunu belirten Prof. Gürüz şunları söyledi:

"Yüz binlerce insan değişik coğrafyada bu hastalığa yakalandı ve çoğunluğu ölümle sonuçlandı. Çiçek aşısı sayesinde 1980 yılında dünya genelinde, bu hastalığın kökünün kazındığına kanaat getirildi. 1980''den beri rutin olarak çiçek aşısı yapılmıyor. Yani 1980 yılına kadar doğmuş olan jenerasyon çiçek aşısı oldu. Yapılan çalışmalarda maymun çiçeği virüsüyle çiçek virüsünün birbirine çok benzediği ortaya çıktı. Bu yüzden bizim aşılarımız yüzde 85''e kadar bizi koruyor. Dünya yeniden çiçek aşısını yapmayı konuşuyor. Çiçek aşısının dünya genelinde mevcut bir stoğu var ama tüm dünyayı aşılamaya yetecek kadar olmayabilir"

Prof. Dr. Gürüz, çiçek aşısı olanların maymun çiçeğine yakalansalar dahi hastalığı çok hafif belirtilerle grip gibi atlatabildiğini söyledi.

''KLİMALARIN FİLTRESİNİ TEMİZ TUTUN''

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi maymun çiçeği virüsünde de kişisel önlemlerin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gürüz, sıcak havalarda sürekli klima kullanımının zararlarına ilişkin de şunları söyledi:

"Kapalı ortamlarda klimadan ziyade kapı ve pencere açılarak hava akımının sağlanması çok önemli. Hava akımı bir vantilatör yardımıyla güçlendirilebilir. Klimaların filtrelerinde pek çok viral bakteriyal patojen birikebiliyor. Klimalar ciddi sorunlara yol açan enfeksiyonların kaynağı olabiliyor. Mutlaka bunların hepa filtrelerinin sık sık temizlenmesi ve değiştirilmesi gerekiyor. Hava akımı olan ortamları sağlamamız lazım"
dha

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar