AB kararı verdi: Dondurulan Rus varlıklarının karları ile Ukrayna'ya silah alınacak

AB kararı verdi: Dondurulan Rus varlıklarının karları ile Ukrayna'ya silah alınacak
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'nın savunmasını desteklemek için kullanılmasında anlaştı.

AB Dönem Başkanı Belçika'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "AB ülkelerinin büyükelçileri, Rusya'nın dondurulan varlıklarından kaynaklanan olağanüstü gelirlere ilişkin tedbirler üzerinde prensipte anlaştı." ifadeleri yer aldı.

Söz konusu paylaşımda, elde edilen gelirlerin Ukrayna'nın toparlanması ve askeri savunmasını güçlendirmek amacıyla kullanılacağı vurgulandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de konuyla ilgili memnuniyetini belirterek, "Dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna için kullanılmasına ilişkin teklifimiz konusundaki siyasi anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum." açıklamasında bulundu.

Von der Leyen, bu paranın Ukrayna ve Avrupa'nın güvenliğine katkı sağlayacağını ve güçlü bir sembol olduğunu vurguladı.

AB ülkeleri, Rusya'nın yaklaşık 200 milyar avrosunu savaş nedeniyle dondurmuştu. Bu dondurulan varlıkların finansal kurumlar tarafından vadesi geldikçe yeniden yatırım yapılmasıyla ciddi bir gelir elde ediliyor.

AB'nin dondurduğu Rusya Merkez Bankası rezervlerinin büyük bir kısmı, Euroclear adlı Belçika merkezli bir kuruluşta bulunuyor. Euroclear, bu varlıklardan elde ettiği faiz geliriyle önemli bir kazanç sağlıyor.

AB Komisyonu tarafından hazırlanan teklif, Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna için kullanılması amacıyla ayrı bir hesaba yatırılmasını içeriyordu. Bu plan çerçevesinde, yıllık yaklaşık 3 milyar avroluk gelirin büyük bir kısmının Ukrayna'ya silah ve mühimmat alımında kullanılması öngörülüyor.

Henüz detayları tam olarak açıklanmayan plana göre, gelirin %90'ı Ukrayna'ya silah alımına, %10'u ise diğer yardım alanlarına aktarılacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar