Piyasa Kahini İslam Memiş muhteşem bir fırsat var diyerek yeni yatırım aracını açıkladı

Piyasa Kahini İslam Memiş muhteşem bir fırsat var diyerek yeni yatırım aracını açıkladı
Piyasa Kahini İslam Memiş, piyasalardaki son gelişmeler ışığında dolar, euro, gram altın ve borsa için önemli değerlendirmelerde bulundu. Memiş, hükümetin yastıkaltı altınlarla ilgili yeni çalışmasına dair de olası modelleri anlattı.

İslam Memiş, doların uluslararası piyasalarda değer artışına devam ettiğini belirterek, “Dolar endeksinde ciddi artış var. Haftayı 105.85 dolardan tamamladı. Doların karşısındaki euro, sterlin, altın ve gümüşte de sert düşüşler gördük. Küresel bir tufan geliyor, büyük bir ekonomik kriz geliyor, ABD bu krizin fitilini ateşleyecek. Sakın elinizdeki varlıklarınızı satmayın. Borsa olur, döviz olur, altın olur… ABD’nin enflasyon problemi var. Göçmen kriziyle alakalı başı ciddi anlamda belada. Doların değer artışını olumlu görmeyin. Amerikan ekonomisi için de olumsuz bir etkendir. Fed’in elinde çok da bir şey kalmıyor. Yaptıkları tek şey faizleri artırmak” dedi.

Memiş, elindeki varlıklara sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, “Fiyatların aylık, haftalık düşüşlerine asla kanmayın. Türkiye’de de bu hafta ekonom kurulu toplantısı vardı. Bir başlık da yastıkaltı altın enstrümanlarının genişletilmesiydi. Farklı ürünlerin çıkarılmasıydı. Mesela bugüne kadar birçok hamle yapılmıştı. Vatandaş bankaya götürüyordu, banka da altın hesabına sisteme dahil ediyordu. Faiz elde ediyordu veya 1 yıl sonra fiziki olarak alabiliyordu altını. Şimdi büyük ihtimalle TL getirisi ile enflasyona karşı koyan çok önemli teklifler sunacaklar. Bakalım vatandaşın ilgisi nasıl olacak, bunu göreceğiz” diye konuştu.

Memiş, yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik yeni tedbirlerin ayrıntılarına da değinerek, “En önemli problemlerden bir tanesi de bankaların makas aralıkları. Normalleşme olmadıkça bir şey beklemeyin. İnsanlar fiziki yapıyor. Çünkü bankaya göre makas aralığı daha az. 1700 liraya gram altın alıyorsun bugün, 1630’a bozduruyorsun. Bu makas aralığı da normalleşirse insanlar tekrar sisteme dönebilir. İnsanlardan fiziki altını almak hiç de kolay değil. En son 0.25 gram ve yarım gram altının üretimi yasaklanmıştı. Bunun yanlış olduğunu açıklamıştım. Bu yanlıştan dönülmesi lazım. Bugün yarım gramı yasaklayan yarın 1 gramı yasaklar. İşçiliklerin düşmediğini de görmüş olduk” ifadelerini kullandı.

Memiş, borsa için ise şunları söyledi:

"Ben borsaya giriş için beklemeye devam ediyorum. Ben 7500 puan altına gerilemedikçe borsaya girişlerimi yapmayacağım. O yüzden borsada beklemeyi tercih ediyorum. Borsada 7 milyon 250 bin civarında yatırımcı var. Halka arz olacak 60 şirket daha var geride. Burada halka arzlar devam ettikçe yerli yatırımcı sayısında ciddi girişler olacak. 18-24 yaş grubunda girişler var. Herkese ciddi bir yük bindi burada. SPK var, işi daha da zor. Manipülasyonu engellemek için bütün şirketleri incelemek için yükümlülüğü arttı. Şirketler de riskleri daha fazla olduğu için ayrı bir sorumluluğu var. 3. yatırımcı. Riski daha fazla arttı. Kara da zarara da ortaksın, sonunda borsa. Satışlar da olacak zararlar da olacak. Risklerini dağıtman lazım. Tek hisse senedine girmemen lazım. Borsa yükselmeye devam edecek demekle kolay değil.

Memiş, borsanın ardından dolar, euro, ons altın ve gram altın öngörüsünü açıkladı:

"Dolar TL kuru 27.38'den haftayı tamamladı. Hedef 28 lira. Yıl sonu öngörüm 29.70 lira. Burada problem yok. Her videomda doların nereye gideceğini ifade ediyorum. Fed faiz artırabilirim diyor. Dolar endeksi yükseldi, gelişmekteki ülkelerde de doların değer artışı devam edecek. Dolar alır mıyım peki, hayır. Her zaman diyorum, euro alırım.

Ons altın 1848 dolardan haftayı tamamladı. 1860 doları destek seviyesi olarak takip edecektik ve 1848 dolardan haftayı tamamladı. Şimdi aşağıda 1825 dolar seviyesi var. Bakalım buradan tepki alımları gelecek mi? Ons altın tarafında yavaş yavaş dip seviyeler görüldü. Elinde dolar bulunduranlara muhteşem bir fırsat var. Benim bugün 100 bin dolarım varsa, kuruşuna kadar bu tarafa girerim. 2080 doları, 2150 dolar seviyesini beklerdim.

İSLAM MEMİŞ'TEN GRAM ALTIN TAHMİNİ

Gram altında 1700 seviyesi kırmızı çizgimizdi. 1700'ün altı zor diyordum ancak ons altındaki sert düşüşlerde gerileyen gram altın var. Elimde TL'm olsa kesinlikle tamamıyla alırdım. Yıl sonunda 1880 lira seviyesiyle ilgili öngörümde değişiklik yok. 2024 yılıyla alakalı 2500 seviyesi öngörümde değişiklik yok. Mesela eylül ayında bir ticaretim oldu, iki ticaretim oldu hatta. Arabamı satıp 1+1 ev almıştım, bir de dükkan aldım. Ben altın borçlanmak zorunda kaldım. O zaman da bozdurduğum fiyat 1738 liraydı. TL ödemesi yapmıştım. Şu anda da 1700 altında. Bu fiyatları görünce içim eriyor. Alsam da borcumu kapatsam diyorum. Elinde altının var, fiyatların düşmesinden tedirginsin, kesinlikle düşünme. Altın düştü diyorlar ya, kime göre, neye göre düştü? Yıla kaç seviyesinden başladı. 1100'den. Şu anda 1688 lira bu sert düşüşlere rağmen."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar