Sinek larvası hayat kurtardı

Sinek larvası hayat kurtardı
Diyarbakır'da buerger hastalığı nedeniyle sağ ayağının başparmağının kesilmesine karar verilen hasta, uygulanan sinek larvası tedavisiyle yeniden sağlığına kavuştu.

Mehmet Dengi''nin aşırı sigara tüketimine bağlı olarak yaklaşık iki yıl önce sağ ayağının başparmağında yara oluşmuştu. Zamanla ilerleyen yara ağrılar yapmaya başlayınca DEngi hastaneye başvurdu. Ancak durumunda iyileşme olmayan Dengi, parmağındaki yaranın ilerlemesi nedeniyle yürüme güçlüğü yaşadı. Bunun üzerine parmağının kesilmesine karar verilen hasta, son olarak Dicle Üniversitesi (DÜ) Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Merkezine başvurdu. Tetkiklerde Dengi''ye "buerger hastalığı" teşhisi konuldu.

Merkezde 3 ay Lucilia sericata sineğinin larvalarıyla uygulanan Maggot Debridman Tedavisi (MDT) ile Dengi''nin parmağı kesilmekten son anda kurtuldu. Sağlam cilt korunarak yaradaki ölü doku ve hücrelerin temizlenmesi işlemi olan bu tedavi ile Dengi yeniden yürümeye başladı.

Dengi, doktorların rahatsızlığının aşırı sigara tüketiminden kaynaklandığını belirttiğini anlattı. Parmağında çıkan yara ve yürümede sıkıntı çektiği için doktora gittiğini ifade eden Dengi, "Yaram gittikçe çoğalıyordu. Yürüyemiyordum, ağrı vardı. Son olarak parmağımdaki yarada kurtlar çıktı. Doktorlar parmağımın kesileceğini söyledi. Korkuyordum. 32 yıl sigara içtim. Yürümede güçlük çekiyordum. Larva tedavisiyle yaralarım kapandı, parmağım kurtlardan temizlendi. Şu anda yürüyebiliyorum. Ağrılarım geçti." dedi.

ERKEN MÜDAHALE EDİLMESEYDİ DURUM CİDDİ OLURDU

DÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Yılmaz, hastanın şikayetlerinin damar dolaşım bozukluğu olan buerger hastalığından kaynaklandığını belirtti. Yılmaz, hastada iyileşmeyen bir yara ve akıntı, bacağında da ağrı şikayeti olduğunu aktararak "Bize geldiğinde çok kötü durumdaydı. Ölü dokular oluşmuştu. Kurt gelişme hadisesi yaşanmıştı. Yarasında çok ciddi doku kaybı gelişmişti ve hızla ilerlemekteydi. Ağrı şikayeti çok büyük bir sorun teşkil ediyordu. Bu, yıllardır kullanmakta olduğu sigaranın etkili olduğu damar dolaşım bozukluğundan kaynaklı bir hastalık." şeklinde konuştu.

Üç ay uyguladıkları MDT ile Dengi''nin durumunda iyileşme sağlandığını belirten Yılmaz, damar dolaşım bozukluğunun tedavi ve erken tanı gerektiren bir hastalık olduğunun altını çizdi ve şunları  konuştu:

" Aksi takdirde yara hızlı bir şekilde ilerliyor. Müdahale edilmez ya da tedavi edilmezse durum tedaviye cevap veremeyecek hale geliyor. İlgili alanın kesilmesinin devamında yaranın büyümesiyle uzuvların da çok geniş bir alanda kesilmesi mecburiyetini doğuruyor. Bu tedavi, iyileşmeyen ölü doku içeren cilt ve yumuşak doku yaralarında, bası, uzun süreli yatağa bağlı kalmadan dolayı gelişen ülser tipi yaralarda, damar dolaşım bozukluğuna bağlı yaralarda, nöropatik ayak yaraları ve iyileşmeyen travmatik veya ameliyat sonrası yaralarda uygulanıyor."

Maggot Debridman Tedavisi (MDT), yara civarında bulunabilen sağlam cilt dokusu korunarak bu yaradaki ölü doku ve hücrelerin temizlenmesi işlemi olarak biliniyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar