Ünlü gazeteciden kritik ‘gelen para seçimin barutuydu’ uyarısı: Hepimize hayırlı olsun!

Ünlü gazeteciden kritik ‘gelen para seçimin barutuydu’ uyarısı: Hepimize hayırlı olsun!
Gazeteci yazar Ozan Gündoğdu, kaleme aldığı yazısında, Merkez Bankası’nın faiz kararı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

KRİTİK ''GELEN PARA SEÇİMİN BARUTUYDU!'' UYARISI: HEPİMİZE HAYIRLI OLSUN!

Ekonomi ve siyasi analizleri ile bilinen, gazeteci yazar Ozan Gündoğdu, halktv.com.tr’deki köşesinde, faiz indirimi kararıyla ne yapılmak istendiğini yazdı.

Yazısında önemli tespitlerde bulunan Gündoğdu, şunları aktardı:

“Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Hakan Kara, 19 Ağustos’ta Twitter hesabında şunu yazmış; ‘İktisatçılar TCMB faizi neden indirdi diye tartışıyor. Bence bu artık iktisatçı sorusu değil. Konuyu sosyologlar, siyaset bilimciler, psikologlar falan değerlendirmeli.’

Uzun zamandır, ekonomistlerin, politik iklimi analize dâhil etmeden, Merkez Bankası kararlarını yorumladığını gözlüyoruz. Haliyle, bu analizler büyük ölçüde boşa düşüyor. Türkiye 10 ay içinde bir seçime gidecek ve bu seçim birkaç on yıl boyunca unutulmayacak. O halde, gelin, ekonomi yönetiminin ne yapmaya çalıştığını politik iklimi hesaba katarak tartışalım.

“Erdoğan’ın ABD ziyaretinden sonra başlattığı faiz indirimi, aslında bir seçim ekonomisi programıydı. Fakat, beklenmeyen kur şoku ve ardından patlak veren Ukrayna Rusya Savaşı, erken seçimi rafa kaldırdı. Peki normalde 2021 ortasında yapılacak seçime kadar sürdürülmesi planlanan ekonomik programa ne olacaktı? Böyle bir ekonomik program seçime endeksliyse, seçimler ertelendiğine göre çok tehlikeli bir patikaya girilecekti. Öyle de oldu. Temmuz ayında Varlık Barışı yasası çıkarıldı. Aynı ay kaynağı belirsiz para girişi rekor seviyeye çıktı. Merkez Bankası’nın rezervlerinde artış yaşandı. Nereden geldiği bilinmeyen bu para, yeni bir seçim ekonomisinin barutuydu. Ve 18 Ağustos’ta, Merkez Bankası, yeniden faiz indirimine başladı. Böylece yeni bir seçim ekonomisine start verilmiş oldu. Amaç, para basarak ekonomiyi seçime kadar canlı tutmak, seçimden sonra ise sert bir acı reçeteyi halka içirmekti. Hepimize hayırlı olsun.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar