ÖTV'nin adı bile yetti! İşte piyasadaki son durum...

ÖTV'nin adı bile yetti! İşte piyasadaki son durum...
ÖTV konusunda peş peşe gelen açıklamalar piyasaları bir hayli hareketlendirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ÖTV indirimi vaadinde bulunmuştu. Daha sonra ise Resmi Gazete kararı ile ÖTV'yi 3 katına kadar artırma ve sıfıra indirme yetkisini cumhurbaşkanına verilmişti.

ÖTV'NİN ADI BİLE YETTİ! İŞTE PİYASADAKİ SON DURUM...

Yapılan çağrılar ve kararlar ÖTV''de indirim beklentisi oluştururken, piyasa da kısa sürede etkilendi. Sıfır araç almak isteyenlerin beklemeye geçtiği ifade edilirken, ikinci el satışlarında ise durgunluk olduğu belirtildi. İşte piyasalardaki son gelişmeler...

BBC Türkçe’nin konuştuğu bazı sektör temsilcileri, açıklamalardan sonra ikinci el araç satışlarında durgunluk hissedildiğini ve alıcıların ‘bekleme eğiliminde’ olduğunu belirtiyor.

Otomotiv işletmecisi Göksel Erkoyuncu, piyasanın ilk refleksini şöyle değerlendiriyor:

“Şu an herkes araba alma planını erteliyor, acaba ÖTV indirimi gelir mi diye bekliyor. Alıcılar bekleme moduna geçti. Fakat ‘ÖTV indirimi gelince arabamın fiyatı düşer’ diye düşünerek arabasını satmak isteyenler de var. Yani alımı da satımı da etkiledi.”

Ticari kaygılarla haberde isminin gizli kalmasını isteyen İstanbul’daki bir oto galerici, “Satışlarımız kesildi, ÖTV indirimi beklentisi nedeniyle satış yapamıyoruz ama bu beyhude bir bekleyiş, sadece 2. el araba piyasasına kaybettirecek” diyor.

Bazı sektör temsilcilerine göre ise alıcıların eğilimini şimdiden kestirebilmek zor.

Uzmanlar, ÖTV düzenlemesi tartışmasının halkı ne oranda ‘beklemeye ittiğini’ görebilmek için Ağustos sonu açıklanacak sektör verilerini beklemek gerektiğini söylüyor.

Otomotiv sektörünü temsil eden birçok sivil kuruluş yetkilisi, ÖTV indirimi beklentisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu arasında "siyasi polemik" niteliğinde olduğunu belirterek, haberde isimlerinin yer almasını istemedi.

ÖTV İNDİRİMİ SORUNU ÇÖZECEK Mİ?

Uzmanlar, Türkiye’de otomotiv sektörünün bu kadar yüksek vergilerle ayakta kalamayacağını ve dünya ile rekabet edemeyeceğini de savunuyor.

Ancak uzmanlara göre ÖTV indirimi ya da matrah güncellemesi gibi uygulamaların araç fiyatlarına nasıl etki edeceğini değerlendirebilmek için, ilk önce araç fiyatlarındaki artışın sebeplerini ortaya koymak gerekiyor.

Türkiye’de araç fiyatlarındaki yükselişin temel sebebi, 2020 yılından bu yana pandemiyle birlikte daralan arz olarak açıklanıyor.

Uzmanlar küresel çip krizi ya da döviz kuruna bağlı konteyner krizi gibi etmenler ortadan kalkmadıkça araç arzının beklenen seviyeye ulaşmayacağını, arz sağlanamadıkça da hiçbir vergi indiriminin etkili olamayacağını değerlendiriyor.

Türkiye’de araç almanın sadece kullanım için değil aynı zamanda yatırım aracına döndüğünü belirten sektör temsilcileri, araç talebinin de yakın gelecekte azalmayacağını düşünüyor.

Haberde isminin gizli kalmasını isteyen bir sivil kuruluş yetkilisi, Türkiye’de araç arzının talebi karşılamadığını söyleyerek, Türkiye’de ÖTV indiriminin mevcut şartlarda "hayalperestlik" olduğunu savunuyor:

“Türkiye ekonomisi böyle bir krizin içerisindeyken bir de ÖTV indirimi yapılma ihtimali yok. Belki matrahlar biraz yukarıya çekilebilir, bu da yeni talep yaratır ve arz atmadıkça fiyatlar yükselmeye devam eder.”

“Yani, sıfır araç bulunmadıkça ÖTV indirimi bir şey değiştirmez ve aksine ikinci el araçların fiyatlarındaki artış da sürecektir.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar