Otomobilde indirim bekleyen vatandaşa zam şoku

Otomobilde indirim bekleyen vatandaşa zam şoku
Geçtiğimiz ay otomobillerde ÖTV matrah limitinin yeniden düzenlenmesi ile sıfır araçlarda sınırlı da olsa %5-16 aralığında indirim yapılması beklenirken, araçlarda %1,8-6 arasında zam geldi. 

OTOMOBİLDE İNDİRİM BEKLEYEN VATANDAŞA ZAM ŞOKU

25 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni ÖTV matrah düzenlemesi sonrası vatandaşın beklediği gibi olmadı. 

Konuya ilişkin sektör temsilcileri ise; ÖTV sonrası yeni ve sıfır araç almak isteyenlerin, stoktaki mevcut araçları satmak istemelerine bağlı sektörde küçük bir hareketlilik oluşsa da yeni zamların yine de var olduğunu belirtti.

Piyasa durumuna bakıldığında ise, 2022 yılbaşından bugüne marka ve modeline göre değişse de ortalama olarak %23-80 aralığında zam geldiği konuşulurken, bazı araçlarda bu oran %100 ü aşmış durumda.

İKİNCİ EL ARAÇLARDA 1-2 PUANLIK ARTIŞ SÖZ KONUSU

ÖTV matrah düzenlemesi sonrasında ikinci el araç ve otomobil piyasasında önce ortalama olarak %5  lik indirim olsa da, piyasadaki en ufak hareketlilik ile Aralık ayındaki satışların da başlamasıyla sınırlı ölçülerde de olsa fiyatlarda artış görüldüğünü söylemek mümkün. Buradaki artışı ise %1-2 olarak değerlendirebiliriz.

Diğer bir taraftan online otomobil satış raporlarının derlenmesiyle ortaya çıkan tabloda ise; Kasım-Aralık ayı kıyaslandığında fiyatlardaki artış %1,45 olarak tespit ediliyor.

Bu zamlar, ikinci el otomobil piyasasında en çok satılan 32 marka ve 258 modeline ait; 2.543 varyantın 2010-2021 model yıllarındaki araçlara ait 123.620 ilanın takibi ile elde edilmiş verilerdir.

“ÖTV MATRAH DÜZENLEMESİNİN ETKİSİ KISA SÜRECEK” DENİLMİŞTİ

Sektörün öncüleri, ÖTV Matrah düzenlemesinden ilk bahsedildiği zamanlarda bahsedilen “etkisi kısa sürecek” beklentisi, maalesef gerçek oldu.

1 Aralık tarihinde duyurulması beklenen matrah düzenlemesi, 24 Kasım da duyuruldu ve yürürlüğe alındı. 

Bu duruma bakıldığında; otomobillerde %45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 120.000 TL den 184.000 TL ye çıkarılmıştı. 

 %50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği ise 150.000 TL den 220.000 ye çıkarılmıştı. %60 ÖTV oranı için matrah oranı için esas alınan matrah eşiği de 175.000 TL den 250.000 TL olarak güncellirken, %70 ÖTV oranı için matrah eşiği 200.000 TL den 280.000 TL ye yükseltilmişti.
Ancak bu durum ikinci el ve sıfır araç piyasasında, beklenen indirimli fiyatların sınırlı oranlarda kalacağı algısı ile bir beklenti yaratmıştı. Oluşan beklentinin yanı sıra diğer bir kaygı nedeni de; üretim maliyetlerindeki artış, yetersiz düzenleme ve enflasyona bağlı sınırlı indirimin dahi kısa sürecek olmasıydı. Ki beklenen ne yazık ki oldu.

Bugün ortaya çıkan tablo ise bu endişlerin ve öngörülerin oldukça yerinde olduğunun resmidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar