Kamu tasarrufundaki 3 yılın sırrı ortaya çıktı! İktidarın planını canlı yayında açıkladı

Kamu tasarrufundaki 3 yılın sırrı ortaya çıktı! İktidarın planını canlı yayında açıkladı

İktidarın bugün açıkladığı kamuda tasarruf paketinde belirtilen 3 yıllık yasaklama ile ilgili CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Müslim Sarı dikkat çeken bir iddia ortaya attı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda tasarruf paketinin detayları için kameralar karşısına geçti.

Üç ana başlık içeren (Sekiz öncelikli alan) pakette taşıtlardan kamu binalarına, yatırım projelerinden diğer harcama türlerine kadar birçok alanda tedbirler açıklandı.

"İLK TASARRUF PAKETİMİZ DEĞİL SON DA OLMAYACAK”

Yeni pakette hedefin hayat pahalılığını gündem çıkarmak olduğunu söyleyen Mehmet Şimşek, “Deprem yaralarını sardığımız bu dönemde kamu olarak biz de tasarrufa gidiyoruz. Harcamaları bir disiplin altına alıyoruz. Bu ilk tasarruf paketimiz değil, son da olmayacak” diye konuştu.

ŞİMŞEK'İN '3 YIL ŞARTI' DİKKAT ÇEKTİ

Bugünkü tedbir setini geçmişteki uygulamalardan farklı kılan üç husus olduğunu ifade eden Şimşek, “Birinci OVP'nin özüne hakim olarak kamuda verimliliği artırarak tasarrufu amaçlıyoruz. İkinci olarak da bu paketle birlikte çok güçlü bir izleme, denetleme ve raporlama modelini hayata geçiriyoruz. Son olarak da tedbirler tüm kamuyu kapsayacak şekilde uygulanacak” ifadelerini kullandı.

Birçok alanda tedbirleri duyuran Şimşek’in bu kapsamda açıkladığı 3 yıl şartı dikkat çekti.

MÜSLİM SARI'DAN ÇARPICI İDDİA

Kamuda yeni araç alımından, kamuya çalışan alma konularında ‘3 yıla kadar’ kuralını açıklayan Şimşek ile ilgili çarpıcı bir açıklama geldi.

SZC TV canlı yayında konuşan CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Müslim Sarı, Şimşek’in ‘3 yıl’ şartının perde arkasını açıkladı. Sarı, konuya ilişkin “İyi niyetli olsa 4 yıl olurdu. '3 yıl boyunca ekonomiyi sıkacağım seçime 1 yıl kala seçim ekonomisi uygulayacağım' diyor” ifadelerini kullandı.

Şimşek’in 3 yıl sınırlaması koyduğu bazı tedbirler ise şu şekilde:

-Yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımı izne tabi tutulacak.

-Kamu binalarında deprem riski hariç, yeni bina alımını ve yapımını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Yeni bina kiralanmasına izin vermeyeceğiz, mevcut kiralamaları da peyderpey durduracağız. Yeni lojman alınmasını ve kiralanmasını süresiz olarak kaldırıyoruz. Mevcut sosyal tesisleri de ekonomiye kazandıracağız.

-Üç yıl boyunca emekli olanlar kadar yeni personel sağlayacağız. Açıktan atama izinlerinin sayıları bütçe kanunuyla belirlenecek. Kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerini geliştireceğiz. Kamuda çalışanların aldığı yönetim kurulu ücretlerine de sınırlama getiriyoruz..

-Gezi, kokteyl, yemek gibi faaliyetler düzenlenemeyecekler. Ajanda, takvim, plaket, eşantiyon türü hediyelerin verilmesini yasaklıyoruz. Zorunlu haller hariç demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durduruyoruz.

İlgili Haberler