Bebeğinizle doğru bir iletişimle bağ kurabilirsiniz

Bebeğinizle doğru bir iletişimle bağ kurabilirsiniz

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukcu Çebi, anne ve bebek arasındaki güvenli bağlanmanın, çocukların gelecekteki ruh hallerini belirlemede büyük rol oynadığını belirtti.

Liv Hospital Samsun'dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Nazlı Karakullukcu Çebi, anne ve bebek arasındaki bağlanma sürecinin önemine dikkat çekti. Bebeğin güven duygusuyla büyümesinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Çebi, "Bu benzersiz özellikleri birleştirerek bebeğinizde güven, tanıma ve rahatlık duygusu oluşturabilirsiniz. Bebeğinizin konuşmayı öğrendiği zamanda bile, sözsüz iletişimi sürdürerek güvenli bir bağ oluşturabilirsiniz" dedi.

"YÜZ İFADE SAYISIZ DUYGUYU İFADE EDER"

Uzm. Dr. Çebi, yüz ifadelerinin, hiçbir kelime söylemeden bile sayısız duyguyu ifade edebileceğine dikkat çekti. Bebekle iletişim kurarken yüz ifadesinin sakin ve özenli olmasının önemine değinen Dr. Çebi, "Stresli, endişeli veya üzgün bir ifade, bebeğinizi olumsuz etkileyebilir. Ses tonunuz da önemlidir; bebeğinizi rahatlatan bir ses tonu, ilgi ve anlayış dolu bir ton olmalıdır. Bebeğinize dokunarak, onu taşıyarak veya sakin bir sesle konuşarak duygularınızı iletebilirsiniz. Güvenli bir şekilde bağlanan bebekler, ilerleyen yaşlarda daha empatik olma eğilimindedirler" şeklinde konuştu.

"MÜKEMMEL ANNE OLMAK GEREKMİYOR"

Bebekle güvenli bir bağ kurmanın mükemmel anne olmayı gerektirmediğini belirten Dr. Çebi, "Ebeveynler, çocuklarını güvenli bir şekilde bağlanmış hissettirmelidirler. Bebek, ebeveynlerinin dönüşünü olumlu duygularla karşılamalı ve onlara güvenmelidir. Ebeveynlerin yokluğunda başkaları tarafından rahatlatılabilir, ancak ebeveynlerine olan bağlarını korumalıdırlar" dedi.

"BAĞ KURAMADIM DİYE ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYIN"

Dr. Çebi, her annenin bebeği için 24 saat boyunca hazır olmasının beklenemeyeceğini ve bağlanmanın zamanla oluşabileceğini belirtti. "Beyin gelişimi sürecinde, bağlanma süreci her zaman mümkündür. Bebeklik döneminden sonra da bağlanma mümkündür. Bebeklikte ihtiyaçları gözden kaçırılmış veya yanlış yorumlanmış olsa bile, bu bağı güçlendirmek ve derinleştirmek mümkündür. Bu çabalar, size ve çocuklarınıza daha sağlam bir ilişki kurma fırsatı verebilir" dedi.