Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Otomobil Uçar Gider

Bir zamanlar Nesrin Sipahi''nin şarkısında söylediği gibi;

Otomobil uçar gider

Ömrüm gibi geçer gider

*

Ben talihin peşindeyim

Talih benden kaçar gider

*

Yâr yâr güzel yolcu güle güle

*

Otomobil tuttu yolu

Bu yolda macera dolu

*

Direksiyon yâr elinde

Gönlüm ardına koşulu

*

Yâr yâr güzel yolcu güle güle

 

 Maalesef dönüyor dolaşıyor arabaya erişemiyoruz. Biz engellilerin, otomobil alımlarındaki para limit sıkıntısı bir türlü çözüme ulaşılamıyor. Bu konuda çözüm mercii olarak hep Maliye Bakanlığı gösteriliyor, fakat problem alım sisteminde. Para limit sınırı çıkarıldığından bu yana sistemin yanlış olduğunu yıllardır anlatmaya çalışıyoruz. Olması ve yapılması gerekli doğru düzenlemeler çıkarılmadığından, para limiti zamlardan ötürü liste fiyatlarının altında kaldığından araç alamama sorunu genelde 6. aydan (haziran) sonra çıkıyor. Ama biz tekrar yazalım istedik. Belki unutulmuş veya atlanmış olabilir. Umarım yazımızı ve sesimizi gerekli merciler duyacaktır. Artık bu sorunlar ortadan kalksın istiyoruz. Aslında bu sorunun tek çözüm noktası da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan''dır.   

Devletin engellilerden almadığı ÖTV''nin tutarı, bir zamanlar bir Bakanın dediği gibi çerez parası olduğunu zaten ilgili birimler bilmektedir.  

Para limitli (Liste Fiyatlı) araç alımı 2017 yılında başladı. Daha öncesinde bu sistem, engelli araç kullanan arkadaşlarımız bilirler ama engelli olmayanlar için tekrar hatırlatmış olalım. Eski sistemde maksimum motor hacmi 1600 cc''yi geçmeyecek şekilde olan araçlarda marka ve model sınırı olmadan engelli araç alımları yapılıyordu. Aslında bu sistem zaten dünyanın tüm medeni ülkelerdeki geçerli ve kullanılan bir sistem. Bu noktaya ilave edilecek önemli bir husus daha var onu yazmadan geçmeyelim "diğer ülkelerde 1600 cc motor sınırı dahi yok'''' örneğin engelli birey belki 2000 cc lik veya daha üzeri bir başka cc''de araç alabiliyor. 

Şimdilik Resmi Gazetede yayınlanmadığı için 2023 Ocak ayı itibari ile tahmini ve öngörülen Engelli Araç Alım Limiti 1 milyon TL olarak belirlenebilir. Bilindiği gibi otomobil firmaları bir yılda 4 defa araç satış listelerinde indirim değil maalesef zam yapıyorlar. Bu fiyat güncellemelerin de 1. 2. 3. ve 4. çeyrek olarak tabir edilmektedir. Anlaşılacağı üzere 1 yıl içerisinde otomobillere 4 defa zam (Liste fiyat değişikliği) gelmesi demek oluyor.

Bugünkü yazımızı yazdığımız Aralık ayında ve aslında daha öncesindeki aylarda dahi Eylül-Ekim ve Kasım aylarında (2022 yılı) 450 bin TL engelli araç alım limitli otomatik vitesli hiçbir araç alma imkanı bulunmuyordu.

Öngörü olan 2023 yılı için 1 milyon TL''den ilk aylarda orta sınıf bir araç alma imkanı olmasa da, belki en alt seviyede otomatik vitesli bir araç alınabilecek. Ama ilk çeyrek yani Mart 2023''den sonra 1 milyon TL olan limitin de yetersiz olacağını düşünmekteyim. Tabii ki bahsettiğimiz konu benzin veya dizel araç alımları için konuşuyoruz.

Gelelim temiz doğa ve çevreye... Bu da bizi doğal olarak Elektrikli Otomobillere yönlendiriyor. Kaldı ki birçok otomobil firması 2030 yılı ve sonrasında benzin ile dizel araçları üretiminden kaldırmış olacak. Bunun sonucunda TL limitli engelli otomobil almamız maalesef gene hayal gibi gözükmektedir. Çünkü limit aşağıda kalmış olacaktır.

2022 yılından bir örnek verecek olur isek, en uygun elektrik otomobil liste fiyatı 1,5 milyon TL''den başlamaktadır. Bu fiyattaki otomobillerin yol alma mesafesi ise 450 km. gibidir. Bu söylediğimiz limit en alt seviyede olan otomobil alım limitidir. Korkarım ki 2023''te çıkacak olan TOGG''u bile satın alma imkanımız olmayacaktır

Sayın Cumhurbaşkanımız, lütfen bir kararname ile yapılmış olan Engelli Otomobil alımlarında bulunan Para Limitini Kaldırınız! ''''Zaten yasa gereği engelli araçlarında 5 yıl satılamaz kaydı bulunmaktadır.'''' Bunun doğrultusunda her yıl fiyat limiti belirleme sorunu da ortadan kalkmış olacak. Engellilerin isteği, eski sisteme geri dönülmesi 1600 cc motor ile bütün marka ve modellerde alım imkanı sağlanmış olunacak ve bu sisteme ilave olarak da günümüz teknolojisi Elektrikli Otomobillerin de eklenmesi gerekliliği doğmaktadır.

Bu kısımda da 75 ile 350 kW kadar engelli otomobil alımı olması uygun olacaktır. İnşallah 2023''e girmeden Engelli Otomobilleri''ndeki alımlar ile ilgili problemlerin çözüldüğüne dair güzel haberlerinizi bekliyor olacağız.               

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları