Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Osman Çullu'yu unutmayalım (26 Nisan 2019)

 

1984''ten itibaren engelliler için hizmete başlayan ve benimde Engelliler Yüzme Milli Takımındaki kıymetli hocam Osman ÇULLU.

Kahramanmaraş''ta yüzme sporuna ve özelliklede engelli vatandaşların spora kazanılması konusunda sürekli ilkleri gerçekleştiren Osman Çullu, kendisini yüzme sporuna ve engellilere adamış bir spor adamı. Kahramanmaraş''ta ilk kapalı yüzme havuzunu 1992 yılında hizmete açtı. Spor hayatında sayısız başarılara imza atan ve sürekli ilkleri gerçekleştiren Osman Çullu''nun başarısı sadece Kahramanmaraş''la sınırlı kalmadı. Millî Takıma kadar uzanarak oradan da yurt dışına taşımıştır. Sidney 2000 Olimpiyatlarına Osman Çullu''nun Kahramanmaraş''tan götürdüğü bir engelli sporcu sayesinde Türkiye bu dönemdeki Paralimpik oyunlarına kabul edilme hakkı kazanmıştır. Kendisini tamamen yüzme sporu ve engellilere adayan ve bu konuda da beş kuruş maaş bile almadan gönüllü olarak hizmet veren hocamızın 32 yıllık spor başarı grafiğine kısaca bir göz atalım.

1992 yılında Kahramanmaraş''ta ilk defa kapalı yüzme havuzunu hizmete açtıktan sonra 1998 yılında Bedensel Engelliler, 2004 yılında Görme Engelliler sporuna adım attı. Bedensel Engelliler Spor Federasyonunda Teknik Kurul üyesi ve Millî Takım Antrenörü ayrıca Görme Engelliler Spor Federasyonunda Yüzme Teknik Kurul Başkanı olarak görev yaptı. 2005 yılında Dünya Görme Engelliler Sporu IBSA''da Yüzme Teknik Kurul Üyesi oldu. Bedensel ve Görme Engelliler Yüzme sporunun gelişmesinde çalışmalar yaparak büyük başarılar kazandı ve bu branşların IPC (Uluslararası Paralimpik Komite) ve TMPK (Türkiye Millî Paralimpik Komitesi) sisteminde yürütülmesi için her zaman destekte bulunmuştur.

Türkiye tarihinde ilkleri yaşatan bir antrenör olan Osman Çullu, 2011 yılında Almanya Berlin''de yapılan Avrupa Yüzme Şampiyonasında ülkemize bir altın, bir gümüş ve bir de bronz madalya ile yetiştirdiği sporcular sayesinde ülkemizi üst seviyeye çıkarmıştır. Millî Takıma Kahramanmaraş''tan da 15 sporcu kazandırmıştır. Engelli çocuklar için gerçekten büyük bir umut olmuştur. Türkiye genelinde sürekli aranılan, aileler ve engelli çocuklar tarafından yaptığı çalışmalar nedeniyle çok sevilen Osman Çullu, engelli sporcular için sürekli hedeflerini büyütmüştür.

"Hayatta olduğum sürece ve ayakta kaldığım sürece Engelliler için durmadan çalışacağım" diyen Çullu, engelliler için yüzme sporunun en iyi rehabilitasyon aracı olduğunu belirterek bütün illerde engellilerin su sporunu yapmasını her mecrada hatırlatmıştır. Osman Çullu bütün sohbetlerinde de şunları her zaman söylemiştir; "Aslında bütün rehabilitasyon merkezlerinin küçük de olsa havuzlarının olmasını doğru buluyorum. Katıldığımız bütün Uluslararası şampiyonalarda bunu gördük. Ülkemizdeki tüm engelli kardeşlerimizin de yüzme sporunu yapmasını istiyorum."

İlk olarak Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları''nda bronz madalya alan para yüzme sporcumuz Sevilay Öztürk''ü de Kahramanmaraş''ta yetişen ve bir başka bilinen diğer sporcumuz da Beytullah Eroğlu''dur. Osman Çullu, vefat etmeden önce, hastalığının ilerlemesine, devamlı diyalize girmesine rağmen, yine de engelli yüzücülerimize desteğini hiçbir zaman eksik etmemiştir. Hayatının son birkaç yılında kendisine yapılan vefasızlıklara üzülmesine karşın, çok sevdiği işini yapmaktan hiçbir zaman geri kalmadı, her daim engelli yüzücülerimizin yanında oldu. Osman Çullu''nun engelli yüzmesine hizmetleri sadece bunlarla sınırlı değil. 2000 yılında, Türk spor tarihinde ilk kez barajı geçerek Sydney Paralimpik Oyunları''na katılan Ali Uzun''u yetiştiren de Çullu Hocamızdı. Benim de Yüzme Millî Takımından arkadaşım ve dostum olan, Ali Uzun da Osman Hocası gibi Kahramanmaraş''ta engelli yüzücüler yetiştirmektedir. Kıymetli hocamızın hayatta olduğu zamanda gerek ulusal, gerekse uluslararası başarılar basın ve kamuoyu nezdinde hak ettiği ölçüde yer bulamamışken, son dönemlerde bu başarıların görünür olması ve takdir edilmesi sporcularımızın motivasyonu açısından da son derece güzel bir gelişmedir. Tabii ki başarılı sporcularımızı tekrar yürekten kutluyoruz. Ama onlar da Osman Çullu hocamızı hiçbir zaman unutmasınlar. Nur içinde yat Osman Çullu hocam.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları