Ortalığı yangın yerine çevirecek dolar hamlesini açıkladı! Yatırımcılar dikkat

Ortalığı yangın yerine çevirecek dolar hamlesini açıkladı! Yatırımcılar dikkat
Yatırımcılar 'Dolar 30 TL'yi aşacak mı? Dolar yükselmeye devam edecek mi?' sorularını araştırırken Selçuk Geçer'den bomba açıklama geldi. Doları olan elinde beklesin! Selçuk Geçer doların duracağı rakamı açıkladı.

ALİ AYDIN-GÜNBOYU

Piyasaları değerlendiren ünlü ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunda beklediği yeni seviyeyi açıkladı.

Geçen hafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından duyurulan Piyasa Katılımcıları Anketi'nde, yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 68 seviyesine çekmesi, Türk lirasında dalgalanmalara neden oldu. Duyurulan rakam sonrası piyasaları değerlendiren Selçuk Geçer, ABD'de geçtiğimiz hafta duyurulan enflasyonun 3.7 ile projeksiyonların üzerinde gerçekleşmesinin ardından, çekirdek enflasyonun 4.2 ile hedeflenen seviyede stabilizasyonun sağlanamayacağını söyledi.

Dolar kurunda beklediği yeni seviyeleri duyuran Geçer, şunları söyledi:

"Bilindiği üzere, yaz aylarının başlarında Fed'in sıkı para politikalarından sapması, 2023 sonuna kadar faiz oranlarını stabil tutması ve 2024'te faiz indirimlerine geçiş yapması planlanmaktaydı. Fakat, evdeki hesap çarşıya uymadı. ABD'de duyurulan enflasyon rakamları, özellikle kritik kabul edilen çekirdek enflasyonun beklentilerin üzerinde seyretmesi dikkat çekmektedir. Daha öncesinde de belirtmiş olduğum üzere, global ekonomi yeni bir enflasyonist dalga ile karşı karşıya kalabilir. Petrol fiyatlarının 100 doların eşiğine gelmesi ve bu seviyeyi aşması durumunda, bu barajı aşarak küresel ölçekte yeni bir enflasyonist çalkantıya yol açabilecektir. Türkiye'nin durumu zaten bu gelişmelere bağlı olmaksızın durağanlaşmıştır. Fakat, daha da olumsuz bir seyir beklenmektedir.

Altın piyasasında, ons fiyatlarının 2000 dolar seviyelerini tekrar ziyaret etmesi potansiyeli bulunmaktadır. Bu duruma paralel olarak, küresel arenada dolar endeksinde küçük bir gerileme yaşanabilirken, Türk lirası karşısında değerlenmeye devam etmesi, hem ons değerinin artışı hem de döviz kurundaki yükseliş, gram altın değerlerinde ciddi bir artışa yol açabilir. Türk lirasının şu anki değeri, idealin üzerinde seyrediyor ve dolar/TL oranının 42-43 lira seviyelerine gelmesi gerekmekte. Bu durumun gerçekleşeceğini gözlemleyeceğiz; doların değerini arttırmak mecburiyetinde kalabiliriz ve Türkiye'nin isteği ne olursa olsun, doların değerini 42 liralara çekmek zorunda kalabiliriz."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar