Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Olimpiyat mı ? Yoksa Paralimpik mi ?            

M.Ö. 776'da Olimpia'da yapılan yarışmaların olimpiyatların ilk organizasyonu olduğunu söylemek, yeni ortaya atılan görüşler ışığında pek kolay olmayacaktır. Olimpia yöresindeki kazılar sonucu ortaya çıkan bulgular, bu yörede çok daha önceleri bu gibi yarışmaların yapıldığını göstermiştir. Daha doğru bir anlatımla M.Ö. 776'da Olimpia'da yapılan yarışmaların kayıtları tutulmuş ve bu belgeleri elimizde bulunan en eski tarihli Olimpiyat olduğunu söyleyebiliriz. Bu doğrultuda bazı ülkelerin ilk olimpiyat komitesi kuruluş tarihleri şöyledir. ABD-Yunanistan - Fransa 1894'de başlamıştır. Türkiye'de Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) 1908'de kurulmuştur

Paralimpik oyunlarının tarihsel gelişimi ise, ilk kez The Stoke Mandeville Hastanesi'nde (İngiltere), Sir Ludwig Guttman tarafından organize edilen ve tekerlekli sandalyedeki savaş gazisi engellilerin rehabilitasyonu için uygulanan çeşitli sportif aktiviteler, engelliler sporunun başlangıcı olmuştur. İlk Paralimpik oyunları 1960 Roma Olimpiyatlarının ardından gerçekleştirilmiştir. Bu yıldan itibaren "Paralimpik Oyunlar" adı verildi. O zamandan beri dört yılda bir yapılmaya başlandı. Olimpiyatların yapıldığı ülke tarafından oyunların bitmesinden iki hafta sonra Paralimpik Oyunlar düzenlenmektedir. Uluslararası Paralimpik Komitesi'de 'International Paralympic Committee' (IPC ) 1989 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Almanya'da Bonn şehrindedir. Türkiye 'deki Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) ise 2002 yılında kurulmuş ve aynı yıl IPC'nin (Uluslararası Paralimpik Komitesi) üyesi olmuştur.

Paralimpik Spor dalları ise, Yaz Oyunlarında yer alan: Para-Halter, Para-Atıcılık, Para-Atletizm, Binicilik, Bisiklet, Boccia, Futbol (5 kişilik) Kano, Goalball, Judo, Kayak, Kürek, Masa Tenisi, Okçuluk, Tekerlekli Sandalye Basketbol, Para-Dans Sporu, Para Yüzme-Tekerlekli Sandalye Eskrim, Tekerlekli Sandalye Ragbi, Tekerlekli Sandalye Tenisi, Voleybol, Tekvando, Triatlon

Kış Oyunlarında yer alan  Alp kayağı, Kuzey kayağı, Biatlon, Buz kızağı ve Buz hokeyi, Curling.

Şimdi bazı engelli okuyucularımız şunu sorabilirler, bende bir sporcu olup, yarışlara katılmak istiyorum ama nasıl ve nereye başvuru yapabilirim. Bunun için seçmiş olduğunuz spor dalının ilgili Engelli Spor Federasyonunun lisanslı sporcusu olmanız gereklidir. IPC'nin Paralimpik Oyunlar için ön gördüğü yarışlarda elde edilecek derecelere göre, alınacak kota ile paralimpik yarışlara katılım sağlayabilirsiniz.

Belki şu soruyu da sorabilirsiniz, neden tüm para spor branşları Paralimpik Oyunlar programında yer almıyor? IPC ve IOC nin ortak protokolüne göre Paralimpik Oyunlarda en fazla 23 para spor branşı yer alabilir. Bu nedenle Paralimpik programı kesinleşmeden uluslararası para spor federasyonları programda yer almak için niyet dosyalarını zamanında ve eksiksiz IPC yönetimine sunmak zorundadırlar.

Programa dahil edilecek tüm branşların geçmiş dönemdeki sporcu sayıları, elde edilen dereceler ve diğer bir çok kriter IPC yönetiminde incelenir ve karara bağlanır. En belirgin örnek 7 kişilik CP Futbol ve Yelken Rio 2016 da yer almalarına rağmen Tokyo 2020 ve Paris 2024 programından çıkartılmışlar, yerlerine Badminton ve Taekwondo programa dahil edilmişlerdir. Şu an için yaz Paralimpik Oyunlarındaki sayı 22 branş olarak belirlenmiştir.

Pekin 2022 (4-20 Şubat) Kış Olimpiyatları başladı. 109 farklı etkinlikte yaklaşık 3 bin sporcunun mücadele edeceği bir organizasyon. Curling mücadeleleriyle başlayan Olimpiyatlara Türkiye'den de Alp disiplininde Özlem Çarıkcıoğlu ve Berkin Usta, kayakla atlamada Fatih Arda İpçioğlu, kayaklı koşuda Özlem Ceren Dursun, Ayşenur Duman ve Yusuf Emre Fırat, kısa kulvar sürat pateninde Furkan Akar katılıyor.

Pekin 2022 Kış Paralimpik oyunları ise  4-13 Mart tarihleri ​​arasında 78 etkinlikte 736 yarışmacıyla gerçekleştirilecek. Büyük bir heyecanla engelli sporcuların mücadelesini seyredeceğiz. Gelelim yazımızın başlığındaki sorunun cevabına. Paralimpik Oyunları olmadan hiçbir ülke olimpiyatları yapma hakkına sahip olamıyor. Başvuru yapacak aday ülkelere konunun hassasiyetini hatırlatmış olalım.

9-subat-2022ugur-tmpk.jpeg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları