Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Olimpiyat Komitesi ve sponsorları

Sizlere bir Avrupa ülkesinden bahsetmek istiyorum. 19 Mayıs Atatürk''ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla o gün televizyon ekranlarında ve sosyal medyada çekilmiş olan videolar paylaşıldı. Yayınlanmış olan bu videolarda beni düşündüren ve eksik olan bölümler vardı. Ne de olsa Avrupa ülkesi, ne bilirler ki değil mi? Başka bir açıdan da baktığımda ve engelli olmam münasebeti ile biraz bana dokunduğunu hissettim. Eski bir Millî Paralimpik Yüzücü ve bir dönem Tekerlekli Sandalye Basketbol oyuncusu olmamdan dolayı belli bir sporcu geçmişim bulunmakta. Olimpiyat Komitesi''nin Sponsoru da İş Bankası olmuş. Banka hem ulusal hem de uluslararası şubeleri olan bir kuruluş. Reklamında olan spor dalları Eskrim, Yüzme, Güreş, Judo, Jimnastik ve Atlet''ten oluşan Türk millî sporcular mevcut. Tabiî ki engeli olmayan ve reklamda oynayan millî sporcular ile de her zaman Türkiye''de gurur duyulmakta. Her ülkenin sporcusu, kendi ülkelerini ellerinden geldiğince en iyi şekilde her zaman temsil etmektedir. Fakat maalesef ilk başta Türkiye Olimpiyat Komitesi ile İş Bankası yetkililerinin bu reklam filmini Türkiye''de yaptırmış olsalardı mutlaka engelli sporcuları da reklam filmine dahil ederlerdi. Çünkü bizim ülkemizde yani Türkiye''de engelli sporcular her zaman ön planda olur, ne de olsa normal sporculardan çok daha fazla madalyayı Türkiye''ye getiren Engelli Paralimpik Türk sporculardır. Bak sen şu Avrupalıların yaptığına, gene ayıp etmişler ne de olsa Türkiye''mizi kıskanıyor ve gıpta ile bakıyorlar. Diğer başka bir hususu da anlamak zor oluyor, bu Avrupalıları neden her zaman bir program olduğunda engelli bireyleri dahil ederler ki, neden her ortamda beraber olurlar yani neden hayatlarını onlar ile birlikte sürdürmeye çalışırlar ki, ahh bu Avrupalılar yok mu ne yapmaya çalışıyorlar acaba? Başımıza ne geldiyse bu Avrupalılardan geldi zaten. 

Avrupalılar size sesleniyorum…

Türkiye''ye gelin de engelli bireylerin ne kadar imkanlara sahip olduğunu görün, siz de ülkenizdeki engellilere Türkiye''deki gibi imkanlardan yararlanabilecek sistemi götürün. Örneğin; Devlet ücretsiz olarak Türkiye''deki engellilere, istedikleri zaman istedikleri yerde tatil imkanı sağlıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam sayılara uygun şekilde ve hatta daha fazla çalışma imkanı sağlanmaktadır. Sonra engelli birey ve ailesi ihtiyacı olduğunda para limiti olmadan istediği otomobili alabiliyor. İstediği en son teknolojiye haiz elektronik ortez-protezi ücretsiz olarak yaptırabiliyor. İstediği en yeni teknolojik işitme cihazını ücretsiz alabiliyor. Görme engelliler en son teknoloji elektronik (akıllı) baston sahibi olabiliyor. Tekerlekli sandalye kullanan engelli bir birey, kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan Türkiye''nin her noktasına erişim sorunu olmadan ulaşabiliyor. Eğitimde öğrenci velileri sınıfta bir otizmli veya başka bir engeli olan arkadaşları yok ise, veliler engelli öğrencinin okula gelmesi için okul müdürüne ricada bulunup, en az bir engelli öğrencinin kaynaştırma yapılarak bizim sınıfımızda olması gerektiğini anlatıp, engelli bireyin eğitiminden mahrum kalmasını istemiyorlar…

 Türkiye Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener 2011 yılından bu yana başkanlık görevini sürdürmektedir. Bununla birlikte Dünya Okçuluk Federasyon Başkanı ve IOC Tıp ve Bilim Komisyonu ile Gençlik Olimpiyat Oyunlar Danışma Komitesi Başkanı. Bir başka başkanlık, WADA''nın Sağlık ve Araştırma Komitesine. Son olarak 2017''de ASOIF Başkan yardımcısı olarak seçilmiş.

Sanırım birden fazla başkanlık görevi yapmak zor ve yorucu olsa gerek. 1950 yılında doğmuş olan başkan şu anda 72 yaşında ve sanırım artık emekli olmayı ve koltuğunu gençlere bırakmayı düşünmektedir. Bir sonraki komite seçiminde temennim odur ki yeni başkanlığa engelli bir sporcu gelir. Aşağıda sizlere komitelere sponsor olmayan ve olan firmaları yazıyorum.

Engelli Sporculara Sponsor Olmayan Firmalar; Samsung, P&G, İş Bankası, Trendyol, Milka

Engelli Sporculara Sponsor Olan Firma; Toyota (Verdiği Değer ve Katkı için Teşekkür Ederim.)  

Tabii ki hemen ilk akla gelen soru şu oluyor, uluslararası bu firmalar TMOK-Türkiye Millî Olimpiyat Komitesine sponsor olur iken, Neden Engelli Sporculara (TMPK- Türkiye Millî Paralimpik Komitesine) Sponsor Olmuyorlar? Neden reklam filmlerinde Engelli Millî Sporculara yer vermiyorlar? 

İlerleyen tarihlerde engelliler günü ve haftası olduğunda bu firmalar veya kurumlar sosyal medyalarında engelliler için mesajlar yayınlıyorlar, acaba engelliler bu mesajları inandırıcı buluyor mu...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları