OECD ülkeleri “Yapay Zekayı” kontrol altına almak için bir araya geliyor

OECD ülkeleri “Yapay Zekayı” kontrol altına almak için bir araya geliyor
OECD’nin yapay zeka teknolojisinin insanlara ve topluma duyarlı olarak geliştirilmesi ile ilgili olarak belirlenecek ortak prensipler, Çarşamba günü kamuoyuna sunulacak.

Avrupa Birliği geçtiğimiz ay içinde, yapay zeka teknolojisinin hem şirketler hem de hükümetler tarafından etik çerçeveler için kullanılmasını sağlamak amacıyla bir “yapay zeka prensipleri” listesi yayınlamıştı.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerine sahip ABD‘nin Başkanı Donald Trump da, Avrupa Birliği’nin bu konudaki çalışmalarını yakından takip ediyordu.

Şimdiyse Türkiye dahil, dünyanın en büyük ekonomiye sahip 36 ülkesinin yer aldığı OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) yapay zeka standartları ve prensipleri belirlemek için bir araya geliyor.

Çarşamba günü yıllık bir toplantı için bir araya gelecek OECD’ye, üye olmayan birkaç ülke daha eşlik edecek.

Toplantıda üye ülkeler yapay zekanın güvenilir şekilde geliştirilmesi ve kullanımı konusunda bazı prensipler ortaya koyacaklar. Politico‘nun önceden görme şansını bulduğu anlaşmaya göre ABD, ilk kez gelişen teknolojiler konusunda uluslararası prensiplere katkıda bulunuyor ve onaylıyor.

Dört sayfalık tasarıda kaleme alınan prensipler, yapay zeka çalışmaları sırasında geliştirilen teknolojilerin insanlığa zarar verecek şekilde değil, insanlara katkıda bulunacak biçimde yürütülmesi gerektiğini vurguluyor. Hükümetlerin güvenilir yapay zeka teknolojileri geliştirilmesinde, sorumluluk sahibi olmalarını sağlayacak politikalar üretilmesini amaçlanıyor.

Çarşamba günü kamuoyuna açıklanacak prensipler özel sektör, hükümetler, ticaret odaları ve sivil toplum kuruluşlarında görevli 50 uzman ismin çalışmalarıyla oluşturuldu. Son haline getirilen doküman yapay zekanın kanunlara, insan haklarına ve demokratik değerlere uygun şekilde tasarlanması gerektiğine vurgu yapıyor.

Ayrıca yapay zeka sistemlerinin güvenli, şeffaf olması gerektiği belirtiliyor. İnsanların bir makineyle iletişim kurduğunu bilmesinin önemine vurgu yapılırken, yapay zekayı geliştiren uzmanların da o teknolojinin tüm faaliyetlerinden sorumlu olması gerektiği ifade ediliyor.

OECD, başta üyesi olmayan Çin olmak üzere, daha fazla ülkenin bu prensipler konusunda katkıda bulunması ve anlaşmaya dahil olmasını bekliyor. Örgüt ayrıca hükümetlere, kamu ve özel sektörü, yapay zeka teknolojisine yatırım yapmaları ve açık, şeffaf veri paylaşımı konusunda teşvik etmeleri konusunda çağrıda bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar