Ödevlerini ChatGPT’ye yaptıran öğrenciler kritik uyarı!

Ödevlerini ChatGPT’ye yaptıran öğrenciler kritik uyarı!
Ödev sayısındaki büyük artış dikkat çekici! Yapılan araştırmalar, 200 milyonun üzerinde ödevin incelendiğini gösteriyor.

ChatGPT gibi sohbet botlarının yaygınlaşması, eğitim alışkanlıklarında belirgin değişikliklere yol açtı. Son bir yıl içinde, öğrencilerin matematikten edebiyata kadar çeşitli ödevlerini yapay zekaya yaptırdığı gözlemlendi.

CHATGPT iLE ÖDEV YAPANLARIN SAYISINDA ARTIŞ

Turnitin'in yeni raporu, öğrencilerin projelerinde neredeyse tamamen yapay zekaya yöneldiğini gösteriyor. Araştırma, yapay zeka tarafından oluşturulan ödevlerin giderek yaygınlaştığını ortaya koydu.

Geçtiğimiz yıl Turnitin'e gönderilen 200 milyondan fazla makalenin %11'inden fazlasında yapay zeka tespiti yapıldı. Bu makalelerin en az %20'sinin yapay zeka tarafından yazılmış bölümler içerdiği tespit edildi.

87.jpg

Bu rakamlar her ay artıyor. Örneğin, tüm makalelerin yaklaşık %3'ünde en az %80 oranında yapay zekalı metinler tespit edildiği belirtildi. Bu da 6 milyondan fazla ödevin yapay zeka araçlarına dayandığını gösteriyor.

Yapay zekalı çalışmaların toplam oranı görece küçük olsa da, Turnitin, öğrencilerin yazı hazırlama süreçlerinde yapay zeka kullanımına işaret eden başka araştırmalara da dikkat çekti. ABD'de yapılan bir araştırma, öğrencilerin neredeyse yarısının düzenli olarak ChatGPT gibi sohbet botlarını kullandığını ortaya koydu.

Ayrıca, ABD'deki öğrencilerin %75'i, okullarında yasak olmasına rağmen ChatGPT kullanmaya devam ediyor. Rapor, yapay zeka tespit araçlarının doğrudan yasaklama olmadan bu sorunu ele alabileceğini de vurguladı. Ancak ödev alışkanlıklarının zamanla değişeceği öngörülüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar