New York borsası günü yükselişle kapattı

New York borsası günü yükselişle kapattı
Haftanın ilk işlem gününde New York borsası günü yükselişle tamamladı.

ABD'de hisse senedi piyasaları, haftanın ilk işlem gününde olumlu bir seyir izledi.

Kapanışta Dow Jones endeksi 200 puanın üzerinde değer kazanarak yüzde 0,58 artışla 37.683,01 puana yükseldi.

Benzer şekilde S&P 500 endeksi yüzde 1,41 yükselerek 4.763,54 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 2,2 artışla 14.843,77 puana çıktı. ABD Merkez Bankası (Fed)'nın gelecek dönem para politikası adımlarına dair belirsizlikler devam ederken, pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi.

New York Fed'in Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi geçen yıl aralıkta yüzde 3 ile Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyesine indi. Aynı dönemde gelecek 3 yıllık medyan enflasyon beklentisi yüzde 2,6'ya, 5 yıllık medyan enflasyon beklentisi ise yüzde 2,5'e geriledi.

Analistler, haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak enflasyon verilerinin Fed'in gelecekteki faiz kararlarını etkileyebileceğini vurguladı. ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi gün içinde yüzde 3,96'dan yüzde 4,01 seviyesine yükselirken, ülkede tüketici kredilerinin beklentilerin üzerinde artış gösterdiği kaydedildi.

Fed yetkililerinin açıklamaları takip edilirken, Atlanta Fed Başkanı Bostic, enflasyonun beklentilerin altında seyrettiğini belirtti. Bostic, yıl sonuna kadar çeyrek puanlık iki faiz indirimi öngördüğünü ifade ederken, politikanın yıl sonunda hala kısıtlayıcı olması gerektiğini dile getirdi.

Hisse piyasalarında teknoloji şirketlerinin artışı dikkat çekti. Nvidia'nın yeni yapay zeka çiplerini tanıtmasıyla hisseleri yüzde 6'dan fazla değer kazanırken, diğer çip üreticileri AMD ve Intel'in hisseleri de sırasıyla yüzde 5,5 ve yüzde 3,3 artış gösterdi. Apple'ın yeni ürününe yönelik açıklamasının ardından hisseleri yaklaşık yüzde 2,5 yükselirken, Amazon ve Alphabet'in hisseleri de yüzde 3'ün üzerinde artış gösterdi.

Ancak ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA), bir yolcu uçağının gövdesinden parça kopması nedeniyle Boeing 737 MAX 9 tipi uçakların uçuşlarının geçici olarak durdurulmasının ardından Boeing'in hisseleri yüzde 8 değer kaybetti.

Öte yandan, spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonları (ETF) ile ilgili bazı şirketlerin güncellenmiş başvurularını sunmalarının ardından ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)'nun yakın zamanda spot Bitcoin ETF'ye yönelik kararının beklendiği ifade edildi. Bu gelişmeler sonrasında Bitcoin'in fiyatı yüzde 6 artışla 47 bin doların üzerine çıktı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar